Zenica se odriče 2,6 miliona: Dajte svakom rudaru po 4.500 KM

24.08.2022.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, i zvanično je uputio inicijativu za otpis dugovanja Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica od oko 2,6 miliona KM, ali na način da se svakom rudaru uplati oko 4.500 KM.

Inicijativu je, kako je saopšteno, poslao na adrese “Elektroprivrede BiH” d.d. Sarajevo i RMU Zenica.

“Uvaženi rudari i Upravo, RMU Zenica prema sudskim presudama duguje Gradu Zenica iznos od oko 2,6 miliona KM zbog neplaćanja takse za gradsko građevinsko zemljište (KGZ), što uzrokuje čestu blokadu računa, te nemogućnosti isplate plata, toplih obroka i drugih uvezanih primanja. Takvo teško stanje unutar vašeg rudnika dovodi i Grad Zenicu u nepovoljan položaj iz razloga što je zakonska obaveza Gradskog pravobranilaštva Zenica da poduzima pravna sredstva i radnje u svrhu zaštite imovine i imovinskih interesa Grada, što podrazumijeva i naplatu potraživanja koja Grad Zenica ima prema svim fizičkim i pravnim licima”, navodi Kasumović u inicijativi.

Ističe kako zbog svega toga Grad Zenica iskazuje volju i spremnost za razgovore, sa ciljem konačnog rješavanja ove problematike tako da se dug oprosti.

“To bismo učinili pod uslovom da Javno preduzeće ‘Elektroprivreda BiH’, odnosno Uprava Koncerna u čijem sastavu se nalazi i zenički rudnik, isplati ta sredstva direktno rudarima na privatne račune. Dakle, od ukupnog duga koji RMU Zenica duguje Gradu Zenica, a kada se raspodijeli na sve komorate, zeničkim rudarima bilo bi isplaćeno po oko 4.500 KM, plus svi doprinosi”, naveo je Kasumović.

On je dodao da se nada pozitivnom odgovoru.

“Uvažavajući i činjenicu da se 16. avgusta ovoj Upravi obratio i Samostalni sindikat rudnika Federacije BiH – Samostalni sindikat radnika RMU ‘Zenica’, s vjerom u iznalaženje povoljnog rješenja povodom ove problematike, samo učvršćuje našu namjeru da zajednički osiguramo prava zeničkih rudara. Duboko vjerujem u dobronamjernost onih koji odlučuju o pravima zeničkih rudara, te se nadam skorom pozitivnom odgovoru”, zaključio je u inicijativi gradonačelnik Kasumović.

 

izvor:nezavisne/FOTO:Slobodna Bosna