Planinari iz Semberije i okoline decenijama osvajaju evropske i afričke vrhove

18.05.2024. - Društvo

Članovi Planinarskog društva „Majevica“ već decenijama, pored domaćih i planinskih staza u okruženju, osvajaju i najviše planinske visove u Evropi i Africi. Društvo okuplja oko 150 aktivnih članova iz Semberije i susjednih opština.

Svetlana Živanović pridružila se planinarskom društvu tokom epidemije korona. U posljednjih par godina osvojila je vrhove Stare planine, Ovčara i Kablara, Rtnja. Kaže da je hodanje dobro utvrđenim stazama i osvajanje svakog novog vrha, za nju jedinstven i nezamijenjiv osjećaj uspjeha i slobode.

“Uvijek sam voljela prirodu, pješačenje, planinarenje, ali nisam imala priliku da se ozbiljnije posvetim tome. Sada se trudim da ne propustim ni jedno putovanje. Upoznala sam divne predjele, ljude. Nije lako, zahtijeva fizičku spremnost i opremu ali uz dobru volju, sve se može”,kaže ova Bijeljinka za portal InfoBijeljina. 

Planinarenje na Orijen, Miroč, Kozara, Pjenovac, samo su neki od pohoda na koje su semberski planinari ponosni. Uređenje planinskog doma i planinskih staza, promocija prirodnih ljepota, istorijske i kulturne znamenitosti ovog kraja, samo su neke od aktivnosti ovog društva, kaže predsednik Planinarsko-ekološkog društva “Majevica” Milojko Todorović.

“Od Skupštine opštine Ugljevik smo na korištenje zgradu devastirane ambulante na Crvenom brdu u Gornjoj Trnovi kod Ugljevika i to je prvi planinarski dom na području šire regije. Sada imamo mjesto za svoja okupljanja i odmor tokom planinarskih pohoda, imamo 30 kreveta tako da možemo da ugostimo svoje prijatelje, planinare iz Srbije, ali i drugih zemalja. Imamo četiri uređene staze, od 2 do 18 kilometara. Cilj nam i jeste da omasovimo društvo i uključimo u naš rad što više mladih ljudi. Želimo da okupimo ne samo planinare, nego i ekologe, lovce, izviđače, da organizujemo omladinske kampove, sportska takmičenja”, kaže Todorović za InfoBijeljinu. 

Planinarsko-ekološko društvo Majevica i ove godine će krajem juna organizovati planinarsku akciju „Tavna“ kao i tokom novembra tradicionalni memorijal “Snježana Krajišnik” kojim odaju počast i nastoje da sačuvaju od zaborava uspomenu na svoju članicu koja je poginula na Romaniji.

Izvor/Foto: Info Bijeljina