Jačajte imunitet i vodite računa o zdravlju

09.11.2023. - Društvo

Nakon Mitrovdana, u skladu sa narodnim vjerovanjem i tradiciojom, ali i u skladu sa kalendarom, postepeno nastupa zima. Javljaju se prvi mrazevi, lišće žuti i opada, počinju pripreme za predstojeću zimu.

99.jpeg

Na bijeljinskoj Zelenoj pijaci ovih dana mogu se kupiti prerađevine od voća ili voće koje će dobro doći za pripremu kompota i čajeva koji se više konzumiraju tokom zime.

128.jpeg

Osušeno voće je skuplje od svježeg, te se suva šljiva sa košticom može kupiti za osam KM po kilogramu, suva šljiva bez koštice košta 10 KM. Slično je i sa cijena sušenih krušaka i jabuka, jer kilogram košta od osam do deset KM.

111.jpeg

Na pijačnim tezgama može se pronaći šipurak koji se cijeni sedam KM po kilogramu, znatno skuplje nego u nekih proteklim godinama. Ili je lošije rodio ili je sve teže pronaći berače koji će satima tragati po proplancima i zaraslim živicama da bi ga pronašli i ubrali.

4.jpeg

Sušeni šipurak je bogat vitaminom C, koristi se i u ishrani i u liječenju, bilo da se od njega priprema odlična marmelada ili ukusni čajevi. Poznat je kao antioksidant, podiže imunitet, koristi se za liječenje infekcija, prehlada i gripa.

Još od starih Grka i čuvenog grčkog ljekara Galena ostalo je vjerovanje da šipurak ili divlja ruža pomaže u liječenju i koristi ljudima u ishrani.

86.jpeg

Na Zelenoj pijaci može se ovih dana vidjeti i oskoruša. Kilogram se može kupiti po cijeni od 1,50 KM do dvije KM. Plodovi su trenutno tvrdi i trpko – kiselkastog ukusa, ali, nakon prvih mrazeva i dužeg stajanja omekšavaju i izgledaju kao gnjili. Puni su vitamina C i koriste za podizanje imuniteta.

155.jpeg

Majevički voćari na pijacu su dovezli divlju i domaću jabuku koja je neprskana i višestruko korisna za ishranu i poboljšanje ljudskog zdravlja, počevši od pripremanja ukusnog pekmeza, pa do soka ili sirćeta.

Bijeljina.com