Petrović iznosi neistine o izgradnji drinskog nasipa

02.05.2024. - Društvo

Pogrešna je dionica drinskog nasipa i neće moći da zaštiti Janju od poplava – tvrdi to gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović. Kako je to zaključio nikome nije jasno, posebno jer ništa nije uradio da ovaj nasip bude izgrađen. Pa čak nije ni na vrijeme obezbijedio građevinsku dozvolu pa se zato na nju čekalo pola godine.

“Gdje se nasip trebao graditi, od početka ulaska rijeke Drine na teritoriju Bijeljine i naravno gdje nadmorska visina to i riječ struke zahtjeva”, kaže Ljubiša Petrović.

Iz Voda Srpske mu poručuju da bi mu bilo bolje da radi svoj posao, e ne da prikuplja jeftine političke poene. Objašnjavaju da se na osnovu inženjerskog mišljenja i stručnih detalja jasno vidi, da je upravo dionica drinskog nasipa od ušća rijeke Janje u Drinu do ustave u Janji u dužini oko 2.800 metara najkritičnija za odbranu Semberije od poplava rijeke Drine, i zbog toga je ta dionica bila prioritetna za izgradnju.

“Javnost sama neka procijeni da li je za izgradnju drinskog nasipa relevantnije mišljenje Ljubiše Petrovića ili inženjera koji su za to stručni i rukovode projektom izgradnje nasipa”, saopštili su iz Voda Srpske.

Vode Srpske kažu i da je Petrović direktno odgovoran za odugovlačenje u izgradnji nasipa. Pa su zbog toga njegovi komentari posebno nekorektni i nepotrebni, a njima je samo pokazao ili neznanje ili zlonamjernost. 

Drinski nasip čija je izgradnja počela prije par mjeseci, jedan je od pet najvećih vodoprivrednih objekata za zaštitu od poplava u Srpskoj. Njegovom izgradnjom biće zaštićeno oko 30.000 stanovnika od izlivanja Drine, stotine privrednih i privatnih objekata kao i oko 19.000 hektara obradivih površina.

U prvoj fazi biće izgrađeno 2,8 kilometara nasipa koji se finansira kreditom Еvropske investicione banke i koštaće 2,4 miliona.

Izvor/Foto: ATV