Realizacijom prijedloga RSS, Bijeljina bi dobila 370 novih parking mjesta

18.06.2024. - Društvo

Član Savjeta za urbanizam i komunalne poslove Republičke stranke Srpske Vladimir Sarić predstavio je danas novinarima u Bijeljini inicijativu i projekat za izgradnju javne garaže na prostoru iza Narodne biblioteke, kao i projekat izgradnje javnog parkinga između ulica Save Kovačevića i 27. marta, čime bi Bijeljina dobila novih 370 parking mjesta.

“Regulacionim planom je već ranije predviđena izgradnja javne parking garaže iza “Mocarta” kod Zelene pijace i projekat je urađen. Prijedlog naših odbornika je da, dok ne budu stečeni uslovi za izgradnju garaže, na ovom dijelu bude izgrađen javni parking sa 125 mjesta. Osim toga, na prostoru iza Biblioteke, odnosno nekadašnjeg “OM Caffee-a”, već postoji parking, ali sa samo 74 parking mjesta. I za taj prostor je urađen projekat, ali još nisu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi. Mi predlažemo da se razmisli o izgradnji garaže na tri nivoa sa oko 250 parking mjesta”, pojasnio je Sarić na današnjem druženju sa novinarima.

On je istakao da bi realizacija ovih projekata umnogome rasteretila gužve i djelimično riješila problem parkiranja.

“Realna je ideja da javni parking bude izgrađen na prostoru iza poslastičarnice “Mocart”, između ulica Save Kovačevića i 27. marta, a javna garaža iza Narodne biblioteke “Filip Višnjić”.

Svakodnevno smo svjedoci da stanovnici grada po sat vremena traže parking mjesto, a kamoli oni koji iz drugih opština i gradova dođu u Bijeljinu. Moramo shvatiti da Bijeljina postaje regionalni centar, da ima ozbiljan turistički potencijal, i da će nas u budućnosti sve više poslovnih ljudi i turista posjećivati”, naglasio je Sarić.

On je upozorio da grad Bijeljina ima oko 46.000 automobila, a oko 115.000 stanovnika, te da je problem nedostatka parking mjesta gorući i da ga treba što prije riješiti.

“Naš odbornik Mladen Petrović je na posljednjoj sjednici Skupštine grada predložio realne ideje za dobijanje novih parking mjesta unutar gradskog jezgra i smatram da njihova realizacija treba da bude prioritet ako govorimo o infrastrukturi i urbanizaciji Bijeljine”, dodao je Sarić.

 

Bijeljina.com