Evo gdje je uhvaćen vozač sa najviše alkohola u krvi

04.01.2023. - Društvo

Do decembra 2022. godine u više od 500 saobraćajnih nezgoda kod vozača je utvrđena koncentracija alkohola preko 1,5 promila, a najveći procent je zabilježen u Prijedoru, gdje je vozač vozio sa 5,5 promila alkohola u krvi

Kazali su ovo iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za „Nezavisne novine“, dodavši da je u istom periodu kod vozača u Gradišci evidentirano 5,19 promila, a u Banjaluci najveći procenat je bio 4,65 promila.

Ovo dodatno potvrđuje i podatak da je tokom 2022. godine zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola najviše sankcionisano vozača na području policijskih uprava Prijedor, Banjaluka i Doboj.

– U toku 11 mjeseci 2022. godine na putevima Republike Srpske evidentirana je 1.151 saobraćajna nezgoda koju su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola – kazali su iz nadležnog ministarstva.

Dodali su da je u 558 ovih slučajeva vozač imao koncentraciju alkohola u organizmu preko 1,5 g/kg.

Kao i prethodnih godina, veliki broj vozača je isključen iz saobraćaja zbog prevelike koncentracije alkohola u krvi.

– Iz saobraćaja je isključen 16.141 vozač, a 1.987 vozača lišeno je slobode usljed prevelike konzumacije alkohola – ističu iz MUP-a.

Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kazao je za „Nezavisne novine“ da je period slavlja novogodišnjih praznika naročito rizičan.

– Čovjek, kada pije, osjeća se drugačije, a kada se osjeća drugačije, tada i vozi drugačije – poručuje Radović.

Dodaje da svaki pojedinac, kada isplanira svoj izlazak radi slavlja, treba da isplanira i kako će se vratiti kući.

– Svake godine u ovo vrijeme na ulicama se dese saobraćajne nezgode sa najtežim posljedicama – zaključuje Radović.

Apeluje na građane da, ako planiraju da voze, ne konzumiraju alkohol, jer, kako kaže, i najmanja količina utiče na bezbjednost saobraćaja.

– Ko planira da vozi, mora da odustane od alkohola, jer mu se život može promijeniti za minut – kaže Radović.

Propisane sankcije

Za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola propisane su sljedeće sankcije:

za utvrđenu koncentraciju alkohola od 0,00 do 0,3 g/kg predviđena je novčana kazna od 50 KM (profesionalni vozači, vozači mlađi od 21 godine starosti ili s manje od tri godine vozačkog iskustva, kandidati za vozača, instruktor vožnje),
za utvrđenu koncentraciju alkohola od 0,31 do 0,8 g/kg predviđena je novčana kazna od 50 do 250 KM i jedan ili dva kaznena boda,
za utvrđenu koncentraciju alkohola od 0,81 do 1,50 g/kg predviđena je novčana kazna od 100 do 300 KM, zabrana upravljanja motornim vozilom od jednog do četiri mjeseca i dva kaznena boda,
za utvrđenu koncentraciju alkohola preko 1,50 g/kg predviđena je novčana kazna od 400 do 1.000 KM, zabrana upravljanja motornim vozilom od dva do šest mjeseci, dva kaznena boda i zadržavanje lišenjem slobode do istrežnjenja ili oporavka, a najduže 12 časova.

 

izvor:Nezavisne/FOTO:MUPRS