U temelje nove škole ugrađena tri kamena iz tri svetinje (Foto)

04.04.2024. - Društvo

U Donjem Crnjelovu danas je otpočela izgradnja nove petorazredne škole i vrtića. Na simboličan način, u temelje novog školskog objekta postavljena su, uz blagoslov, tri kamena iz tri velike svetinje, sa Hilandara, iz Pećke patrijaršije i manastira Studenica.

 Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, izjavio je da će ovo biti jedinstvena škola u Republici Srpskoj i regionu.

 “Kamen iz manastira Studenica stigao je sa blagoslovom igumana Tihona, uz obećanje da će i on, kada bude osvećenje novoizgrađenog objekta prisustvovati tom činu. Blagoslovom igumana Metodija sa Hilandara, sa Svete Gore, utkali smo u temelje škole i vrtića drugi kamen zajedno sa djecom i učenicima iz ovog sela.

I djeca donijela kamenčiće od svojih kuća

Treći kamen stigao je iz Pećke patrijaršije, gdje Grad Bijeljina u ovoj godini kumuje ktitorskoj slavi Sveti Arsenije Sremac Pećke patrijaršije. Uz veliki blagoslov i jedinstvenu poruku da ćemo nastaviti da koračamo putem svetosavlja, putem strpljenja i mudrosti, uz blagoslov preosvećenog vladike Fotija, izgradićemo novu školu i vrtić. Uz dječije osmijehe, uz dječiju radost, uz kamenčiće koje su djeca donijela od svojih kuća i postavila u temelje nove škole i vrtića, osjećamo veliku radost i sreću.

Možemo samo da poručimo jedno, Crnjelovo i Bijeljino, djeca ti se rađala. U dvorištu buduće škole nalaziće se i stablo hrasta, kao simbol snage, čvrstine i nepokolebljivosti”, istakao je gradonačelnik Petrović, naglasivši da će izgradnja nove škole i vrtića imati oko 550 metara korisnog prostora.

Planirano je da se nova škola i vrtić izgrade do septembra 2025. godine, a vrijednost investicije okvirno je procijenjena na 1,1 miliona KM. Ova investicija se finansira sredstvima iz gradskog budžeta.

Crnjelovčani su ponosni i srećni zbog izgradnje nove škole

 Arsen Arsenović, rođeni Crnjelovčanin, otac četvoro djece, kaže da je ovo poseban dan za njega i njegove komšije.

“Ponosni smo i srećni zbog ove investicije. Crnjelovo je napredno i veliko selo. Nadamo se i novim investicijama. Supruga podiže djecu, ja puno radim, ali, uz Božiju pomoć, nadam se i proširenju porodice, neka nam se djeca rađaju”, kaže Arsenović.

Stara škola služila 55 godina

Dragan Maksimović, profesor razredne nastave, kaže da je četiri decenije proveo u staroj školi u Donjem Crnjelovu.

“Ovo je istorijski dan za naše selo i rijetka prilika da ljudi dožive trenutak kada počinje izgradnja nove škole. Stara škola je izgrađena 1947. godine i u upotrebi je već 55 godina. Sazreli su uslovi za izgradnju nove škole, na dobrobit svih Crnjelovčana i njihove djece. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost”, kaže Maksimović.

Marica Krbanjević, učiteljica, kaže da je 39 godina radila u školi u Donjem Crnjelovu.

“Za ovu školu i za ovo selo vezuju me najljepše uspomene. Volim ove ljude i drago mi je što su dočekali ovaj dan”, kaže Marica Krbanjević.

Bijeljina.com