Pojačana kontrola bijeljinske veterinarske inspekcije

11.01.2023. - Društvo

Veterinarska inspekcija Gradske uprave Grada Bijeljina i Higijeničarska služba Grada obavještavaju građane da usled predstojećih hladnijih dana, kada se očekuje veći broj pasa na ulicama, pojačavaju kontrolu nad nevlasničkim, odbjeglim, izgubljenim psima, psima lutalicama, kao i nad vlasničkim psima, sa naglaskom na vlasničkim lovačkim psima, psima u odgajivačnicama i psima u odgoju, neželjenim okotima i sl.

 

Vlasnici pasa su pse obavezni da drže tako da ne uznemiravaju prolaznike i druge sugrađane (potrebno je obezbijediti ogradu potrebne visine i čvrstine, ograđen prostor za pse, zatvorena kapija, lanac koji nije kraci od 3 m dužine ili trostruke dužine životinje). Takođe je pse namijenjene za društvo (kućne ljubimce i dr), te pse koji su predviđeni da se drže pod nadzorom čovjeka, zabranjeno napuštati.

Svi psi zatečeni na posjedu građana smatraće se njihovim vlasništvom ukoliko se vlasništvo dokaze mikročipom. Svi ostali psi smatraće se za pse lutalice, te će se za njih pobrinuti Higijeničarska služba Grada Bijeljina, osim ako lice utvrdi vlasništvo nad psom. U tom slučaju, vlasnik ima obavezu da psa registruje i mikročipuje na svoje ime.

Takođe, svako lice koje na svom imanju ili javnoj površini pronađe napuštenog psa, dužno je da o tome obavijesti Higijeničarsku službu na broj 055/371-094.

Higijeničarska služba, pse hvata i zbrinjava u prihvatu, posle čega pse steriliše, odnosno kastrira, čipuje, označava i daje na udomljavanje ili vraća na mjesto pronalaska. Agresivni, opasni, teško bolesni i stari psi se ne daju na udomljavanje i ne vraćaju na mjesto pronalaska.

Pas koji se zatekne u širem krugu poslovnog subjekta, a čiji zaposleni hrane tog psa duže od tri dana, smatraće se vlasništvom tog lica koje ga hrani, ukoliko pas već nema vlasnika.

Svi psi na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine moraju biti čipovani. Veterinarima i veterinarskim organizacijama nije dozvoljena nijedna veterinarska intervencija nad psom ukoliko se on prije toga ne identifikuje mikročipom.

Takođe svi psi na teritoriji Republike Srpske i Bosne i Hercegovine moraju biti vakcinisani protiv bjesnila jednom godišnje.

 

Bijeljina.com/FOTO:HAYAT/Agencije