Veće plate za 100 KM, svim budžetskim radnicima

03.06.2022. - Društvo

Pregovori granskih sindikata i resornih ministarstava su u završnoj fazi i to bi uz nedavni rast ličnih dohodaka od 10 odsto, bilo dodatno povećanje od 100 KM za svakog zaposlenog, rekao je Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Marić je gostujući u Јutarnjem programu RTRS-a naglasio da su u ponedjeljak tokom razgovora sa Miloradom Dodikom razgolili istinu zašto vlada u ranijem periodu nije dozvoljavala isplatu toplog obroka i regresa, naglasivši da to nije bilo moguće zbog toga što bi se ugrozio aranžman sa MMF-om i da je ovo bilo isključivo politički kvalifikovano pitanje.

“Napokon smo našli rješenje i nadam se da će Dodik ispoštovati naš sporazum, te da će 55.000 radnika od 1. avgusta imati povećanje od 100 maraka”, naglasio je Marić.

On je dodao da je i da će ovim sporazumom oni koji imaju primanja ispod prosjeka imati dodatno povećanje od pet odsto.

“Od 1. avgusta će, na primjer, čistačica imati povećanje plate od 18 odsto, dok će direktori imati povećanje od tri odsto. Sindikat je konačno dobio socijalnu pravdu kroz socijalnu borbu”, istakao je Marić.

Da podsjetimo, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske pristali su da razmatraju prijedlog pet sindikalnih organizacija da 55.000 radnika javnog sektora ponovo dobije topli obrok i regres. Na ovoj inicijativi posebno je isistirao Sindikat uprave Republike Srpske.

Izvor:RTRS