Vatikan ponovo otvorio istragu o nestanku djevojčice 1983. godine

10.01.2023. - Društvo

Vatikan je ponovo otvorio istragu o nestanku 15-godišnje Emanuele Orlandi prije gotovo 40 godina.

 

Emanuela je nestala 22. juna 1983. godine, kada se vraćala kući sa časa flaute u Rimu, prenio je Gardijan.

Njena porodica je živjela u Vatikanu, a otac je radio za Vatikansku banku.

Slučaj je pokrenuo nekoliko teorija, uključujući i onu da je Emanuelu otela banda kako bi ucijenila Vatikan da pusti Mehmeta Ali Agdžu, koji je 1981. zatvoren nakon pokušaja atentata na papu Jovana Pavla Drugog.

Vatikanski državni tužilac Alesandro Didi ponovo je otvorio slučaj nakon nekoliko zahtijeva Emanuelinog starijeg brata Pjetra, koji je vodio kampanju za otkrivanje istine o nestanku sestre, prenijela je agencija La Prese.

Advokat porodice Orlandi Laura Srđo izjavila je da su o istrazi Vatikana saznali iz medija.

„Pisali smo papi prije godinu dana sa namjerom da razgovaramo sa Didijem. Srećni smo što sprovode istragu, ali se stvarno nadamo da će to zaista pružiti konkretne odgovore“, rekla je ona.

Didi je za La Prese potvrdio ponovno otvaranje istrage nakon što je o tome prva izvjestila agencija Adnkronos, koja je navela da će svi dosijei, dokumenti, izvještaji, informacije i svjedočenja povezani sa slučajem ponovno biti ispitani kako bi se razjasnio niz pitanja.
Istraga će biti usmjerena i na slučaj Mirele Gregori, koja je takođe imala 15 godina kada je nestala u Rimu, nedjeljama prije Orlandijeve, nakon što je rekla majci da ide na sastanak.

Dugo se vjerovalo da bi mogla da postoji veza između ta dva nestanka.

Istraga je ponovo pokrenuta nakon što je Netfliks snimio dokumentarnu seriju o slučaju Orlandi „Vatikanska djevojka“.

Emanuelin prijatelj iz djetinjstva intervjuisan u dokumentarcu rekao je da je tinejdžerku zlostavljao neko blizak papi Jovanu Pavlu Drugom.

Druga teorija otkrivena u dokumentarnom filmu bila je da je Emanuela odvedena u London, gdje je godinama živjela u hostelu za mlade u vlasništvu katoličke zajednice, a njene troškove je finansirao Vatikan.

Prema toj teoriji, Emanuela je preminula u Londonu, a njeno tijelo je prebačeno nazad u Rim i sahranjena je u Vatikanu.

Godine 2019. u Vatikanu su ekshumirane i ponovo otvorene dvije grobnice nakon dojave da je Emanuela možda tu sahranjena, međutim, nisu pronađeni ljudski ostaci.

Druge teorije povezuju Emanuelin nestanak sa finansijskim skandalima u Vatikanu, navodnim seks-lancem koji vodi vatikanska policija i rimskim kriminalnim podzemljem.

Ponovno otvaranje slučaja dolazi i nakon što je Georg Gensvajn, dugogodišnji lični sekretar i bliski saradnik pokojnog bivšeg pape Benedikta XVI, rekao da će se pozabaviti slučajem Orlandi u svojoj knjizi koja bi trebalo da bude objavljena 12. januara, dodaje Gardijan.

 

izvor:Agencije/FOTO:Pexels