Kroz Školu za trudnice prošlo 1.100 budućih mama (Foto)

02.02.2024. - Društvo

U julu 2016.god.u Bijeljini je osnovano UG za rekreaciju i razvoj zdravog tijela i trudnica “Mama M”, u okviru kojeg je počela s radom prva Škola za trudnice – psihofizičke pripreme za porođaj na ovim prostorima. Po statistici ovog udruženja, pripremu za porođaj i Školu roditeljstva u ovoj školi pohađalo je oko 1.100 budućih mama.

Ana Tikveša, dipl. medicinska sestra, porođajni edukator i savjetnica za dojenje u procesu certifikacije, osnivač Udruženja građana “Mama M”, kaže na početku razgovora za portal “Bijeljina.com” da je za skoro osam godina, koliko ovo udruženje postoji, održano oko 90 besplatnih edukativnih radionica sa 30 stručnih saradnika iz svih oblasti vezanih za trudnoću i roditeljstvo.

“Naše udruženje je 2020. godine realizovalo projekat “Mamino i bebino mjesto” i našem gradu poklonilo šest klupa za dojenje i presvlačenje beba na šetalištu na Dašnici, u naseljima “Intergaj” i “Pet jezera”.

Zahvaljući članovima i polaznicama Škole za trudnice, organizovali smo mnogo humanitarnih akcija prikupljanja pomoći ugroženim porodicama na teritoriji Bijeljine i Ugljevika. Program škole za trudnice sadrži tri ciklusa obuke:

Prvi ciklus obuhvata pripremu za porođaj, koji se sastoji iz teorijskog dijela, a podrazumijeva upoznavanje sa fazama porođaja, tehnikama disanja, vježbama relaksacije, a drugi dio su aerobne vježbe, vježbe lakog istezanja, koje angažuju mišiće koji aktivno učestvuju u porođaju.

Drugi i treći ciklus se odnosi na obuku i pripremu iz oblasti dojenja, njege i postupanja sa novorođenčetom.

 Besplatne edukativne radionice

U sklopu Škole za trudnice održavaju se besplatne edukativne radionice za buduće roditelje na kojima buduće mame i tate upoznajemo sa aktivnostima i prvim koracima koje ih čekaju po dolasku iz porodilišta i na taj način pomažemo da taj prvi period prođe što lakše”.

Ana Tikveša kaže da je idealno vrijeme za početak pripreme za porođaj je od dvadeset i pete nedjelje trudnoće. Časovi se održavaju dva puta sedmično, u trajanju od sat i četrdeset pet minuta po času, a cijela obuka traje nepuna tri mjeseca.

“Cilj psihofizičke pripreme za porođaj je priprema budućih majki, da sa što manje stresa donesu bebu na svijet, upoznavajući je sa samim tokom porođaja, tehnikama disanja i relaksacije koje će pomoći i njoj i bebi za vrijeme porođaja.

Trudnica, pripremljena na ovakav način, dolazi na porođaj bez straha i nepoznanice i u njemu aktivno učestvuje.

Škola za trudnice, takođe, ima i tim patronažnih sestara koje obilaze mamu i bebu nakon izlaska iz porodilišta, kao i besplatno telefonsko savjetovalište. Aktivnosti koje su u planu u narednom periodu su rad i podrška sa ženama u postporođajnom periodu koji je itekako važan, specifičan i osjetljiv”, kaže Ana Tikveša, predsjendik Udruženja građana “ Mama M”.

Bijeljina.com