Bojkotovati robu koja je preskupa!

28.12.2022. - Društvo

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” pozvali su građane Srbije na bojkot i smanjenu kupovinu hrane, posebno mesa i pšenice, zbog, kako su naveli, brutalne pljačke trgovaca koji nekontrolirano podižu cijene.

Dvostruko skuplji

Edin Pašić, predsjednik Udruženja potrošača KS, smatra da bi jedna ovakva akcija trebala biti provedena i u BiH.

– U BiH je najgora inflacija u Evropi, što znači da postoji velika količina robe koja je poskupjela špekulativno, odnosno roba je poskupjela jer neko tu vidi šansu za zaradu i tu vrstu robe definitivno treba bojkotirati – kazao je Pašić.

Pokazatelj da nešto nije uredu, dodaje, jeste cijena putera, koji je dvostruko skuplji u BiH nego u Hrvatskoj. Mišljenja je da ovakve akcije mogu uroditi plodom.

Pomoć vlasti

– Ako smo godinama radili akcije “kupujmo domaće”, pa sada zaista kupujemo domaće, možemo reći “nemojte kupovati od nepoštenih trgovaca i nemojte kupovati nepošteno zacijenjenu robu” – istakao je Pašić.

Kako je dodao, mogućnosti udruženja potrošača da nešto promijene vrlo su ograničena, ali da svakako mogu pozivati na akcije.

– Ja bih pozvao i da se izvrši pritisak na vlasti, jer one mogu promijeniti stvari koje nam mogu promijeniti život, prije svega ukidanjem akciza i izmjenom diferencirane stope PDV-a. Kad bi se to uradilo, značajno bi nam pomoglo – rekao je Pašić

 Pitanje vremena
Ekonomski analitičar Admir Čavalić ipak smatra da ovakva vrsta bojkota neće dati značajniji rezultat.

– Poslat će jednu simboličnu poruku, što možda i jeste cilj – kazao je Čavalić za “Avaz”.

 

izvor:Avaz/FOTO: SCREENSHOT/Avaz