Cijene prasetine i jagnjetine u Semberiji

28.12.2023. - Društvo

Cijena prasećeg pečenja u Semberiji ovih dana katapultirala se u astronomske visine. Mnogi kažu, pomalo šaljivo, pomalo cinično, više ćemo praseće pečenje gledati u televizijskim reklamama, nego što ćemo ga konzumirati. Afrička svinjska kuga desetkovala je fond svinja na području Semberije, ali, oni koji su navikli da za Novogodišnje i Božićne praznike imaju praseće ili jagnjeće pečenje na trpezi, jednostavno ne odustaju i ne pitaju za cijenu.

Responsive image

Vlasnica popularne pečenjare “M3” u Patkovači kaže da za dvadesetak godina rada u pečenjari ne pamti ovakvu situaciju.

“Prasiće smo obezbijedili za pečenje, ali, dobavljači se još uvijek ne izjašnjavaju o cijeni. Mislim da će praseće pečenje kod nas koštati 35 KM po kilogramu, jagnjetina 45 KM. Što se tiče pečenja za Božićne praznike, još uvijek se dobavljači ne izjašnjavaju, kao da čekaju posljednji trenutak da nam saopšte cijenu živih prasića”, kaže vlasnica ove pečenjare.

 S druge strane, u pečenjari “Globus” rekoše nam da će kilogram prasetine za Novogodišnje praznike koštati 32 KM po kilogramu, jagnjetine 45 KM.

 U trećoj pečenjari koju smo kontaktirali, pečenjari “Despotović”, rečeno nam je da će prasetina koštati 40 KM po kilogramu. Ukoliko cijene žive stoke i mesa nastave da divljaju i u narednoj godini, mnogi će preći u vegetarijance ili će potrebe za mesom u ishrani svesti na egzistencijalni minimum. Srećno nam Novo ljeto!

Bijeljina.com