“Do pomirenja se može samo istinom i procesuiranjem zločina” (FOTO)

15.05.2023. - Društvo

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen-obilježju ,na groblju u Pučilama, u Bijeljini je odata pošta stradalim pripadnicima JNA i obilježena 31. godišnjica od njihovog stradanja u Tuzlanskoj koloni u kojoj su ubijena 54 vojnika, 78 ih je ranjeno, dok su 44 bila zarobljena.

 

Danas, na dan stradanja, porodice poginulih, preživjeli učesnici kolone, te predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata ,parastosom ,paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, odali su počast stradalima u Tuzlanskoj koloni.

 

 

 

Sjećanja jednako bole

Radojica Ilić jedan je od preživjelih učesnika tuzlanske kolone.

31 godinu kasnije sjećanja su, kaže ,jednako mučna. Posebno kada se uzme u obzir da do danas nema procesuiranih.

” Kako bi se mogao osjećati neko ko je invalid četvrte godine .Mi preživjeli invalidi tuzlanske kolone više ne znamo šta da očekujemo. Niko do danas nije procesuiran i ne radi ništa da se istina dovede do kraja. Nas svjedoka ima mnogo, a evo, navršila se 31. godina bez pravde, bez istine”, kaže Ilić .

Predsjednik Boračke organizacije RS kaže da kako vrijeme odmiče sve je manje nade da će ovaj slučaj dobiti sudski epilog.Ipak ,navodi, okupljamo se ovdje ,kako bi smo podsjetili na stradanje i tražili istinu.

“Apsurd je, ako se već desio zločin, zašto do sad nije procesuiran. Apsurd je i što istraga do sada nije dala nikakve rezultate, nije podignuta optužnica i ne zna se ko su nalogodavci a ko izvršioci” , kaže Radan Ostojić predsjednik Boračke organizacije RS.

 

Sa brojem žrtava i danas se kalkuliše

Prisutni su podsjetili još jednom na nerad pravosudnih institucija istakavši da jedino istina i procesuiranje vode ka pomirenju.Primjer tome je, navode, što se i 31 godinu kasnije sa brojem žrtava i dalje kalkuliše.

“Na ovim prostorima povjerenje može da se zadobije samo ako se osude svi zločini počinjeni u odbrambeno-otadžbinskom ratu , a ne da se njima pristupa selektivno i da se imaju različiti aršini ” ,kaže Petar Milunović čiji je brat nastradao na Brčanskoj malti u Tuzli.

Godišnjica obilježena i u Tuzli

Ranije jutros porodice stradalih pripadnika JNA ,te predstavnici resornog ministarstva položili su cvijeće i održali vjerski pomen na Brčanskoj malti u Tuzli.

 

 

Obilježavanje ovog istorijskog događaja održano je u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.
O stradanju u tuzlanskoj regiji snimljen je i dokumentarni film, a iz štampe je izašla i knjiga, koja predstavlja zbirku svjedočenja o stradanju na Brčanakoj malti.

 

15. maj 1992.

Podsjetimo, kolonu ЈNA u Tuzli napale su muslimanske snage 15. maja 1992. godine ,dok su na osnovu prethodno postignutog dogovora, napuštali kasarnu u tom gradu.

 

Bijeljina.com