Kakve je dokumente spalio Osmica?!

14.09.2023. - Društvo

Dva dana pred svoju smjenu u Vijeću ministara Osmica naredio uništavanje dokumentacije OSA-e u okviru tehnološkog procesa kombinata “Natron-Hayat”

 

 

I dok bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i crnolistaš Osman Mehmedagić Osmica demantuje ministra vanjskih poslova BiH i lidera NiP-a Elmedina Konakovića kada su u pitanju iznesene tvrdnje o prisluškivanju novinara i političara, odmotava se klupko šta je i kako radio Bakirov penzioner dok je vedrio i oblačio ovom agencijom.

Afera “Snimak”

Osmica, putem svog advokata, tvrdi da ne postoji stotinu predmeta u Tužilaštvu koji se tiču nezakonitog prisluškivanja, ali “zaboravlja” da je ova pravosudna institucija još 2021. godine započela istragu zbog afere „Snimak“, u kojoj su akteri on lično, tadašnja glavna tužiteljica Gordana Tadić i njena zamjenica Ozrenka Nešković.

Osim toga, kako smo objavili, SIPA je još lani saslušala urednika “Avaza” Miralema Aščića i sve je urađeno prema naredbi Tužilaštva BiH. Provjerava se kako je i koga pratila OSA kojom je rukovodio Osmica bez naredbi Suda BiH i kako se urednik “Avaza” našao pod posebnim istražnim radnjama.

Na ovom predmetu radi tužilac Mladen Vukojičić i nije tačno da Tužilaštvo nije upoznato s ovim slučajem.

Međutim, Tužilaštvo sada mora provjeriti jednu važnu činjenicu, a to je kako je Osmica, dva dana pred svoju smjenu, u Vijeću ministara naredio uništavanje dokumentacije OSA-e u okviru tehnološkog procesa kombinata “Natron-Hayat”.

Vrlo je indikativno da je Osmica naložio uništavanje dokumentacije u posljednjim danima na čelu OSA-e, zbog čega se nameće čitav niz pitanja o zakonitom djelovanju OSA-e u njegovom mandatu.

Čiji interesi

Mora se provjeriti da li je uništena dokumentacija dokazivala nezakonito i paraobavještajno djelovanje OSA-e za stranačke i lične interese.

I da li je Osman Mehmedagić na taj način prikrio kriminalne aktivnosti koje je provodio na čelu OSA-e?

Pitanje je i da li je uništavanjem ove dokumentacije zameten trag i način na koji su prikupljani podaci i da li su prikupljani u skladu s važećim zakonskim propisima.

Nije bilo nadzora

Dugogodišnji nedostatak institucionalnog nadzora nad radom OSA-e omogućavao je manipulacije podacima, koji su nerijetko nelegalno prikupljani, kao i njihovo nekontrolirano uništavanje.

Posebna je priča odjel u “BH Telecomu”, koji kontrolira Nadir Zlatar, jedan od zetova porodice Izetbegović, oženjen unukom Alije Izetbegovića.

 

 

izvor:Avaz