Koliko košta samo gledanje u njih?

18.05.2024. - Društvo

Bijeljinska Zelena pijaca ovih dana preplavljena je sočnim crvenim plodovima trešnje i jagode. Jagode su proteklih dana stizale na pijacu iz semberskih i podmajevičkih jagodnjaka, a dobrim dijelom i iz tradicionalnog jagodarskog kraja – Čelića.

Jutros su jagode na pijaci koštale sedam (7) KM za kilogram, koliko je koštao i kilogram trešanja koje su, kako nam rekoše pijačni prodavci, nabavljene u Srbiji.

Što se tiče cijene jagode, prodavci kažu da je jagoda već pri završetku berbe, da je u proteklih petnaestak dana neravnomjerno i neujednačeno stizala na pijacu, te joj je tako formirana i cijena. Trešnje su ranijih godina uglavnom dospijevale oko 25. maja, ali su ove godine na pijacu znatno ranije stigle i jagode i trešnje.

Kada se sve sabere i oduzme, cijenom nisu zadovoljni ni proizvođači, a ni potrošači. Dok se prvi žale na preskupe troškove proizvodnje voća, skupa zaštitna sredstva, preskupu radnu snagu i uticaj klimatskih promjena, potrošači se , uglavnom, žale na male plate i penzije koje nikako da napune sindikalnu potrošačku korpu.

Simpatična je jutros bila opaska jednog Bijeljinca, koji je na konstataciju, koliko košta kilogram trešanja, pitao: “A koliko košta samo gledanje i razgledanje robe”.

Bijeljina.com