Utvrđen uzrok požara na “Vihoru”

07.02.2024. - Društvo

Tehnički remont Bratunac (TRB) saopštio je da su stručnjaci kompanije, zajedno sa dva sudska vještaka za vještačenje požara, ustanovili da je problem na vozilu “Vihor” na auto-putu “9. januar” nastao usljed manjeg kvara automatske parking-kočnice.

Responsive image

“Tom prilikom došlo je do topljenja plastike, a posljedično i do pojave gustog dima na vozilu”, navedeno je u saopštenju.

Iz bratunačke kompanije su istakli da parking-kočnice nisu proizvod TRB-a, da ih proizvodi renomirani evropski proizvođač i ugrađuju se u veliki broj borbenih vozila najvećih svjetskih brendova.

Iz TRB-a napominju da je vozilo u momentu incidenta, 2. februara, bilo podvrgnuto ekstremnim uslovima brzine i opterećenja i do 65 odsto više od njegovih tehničkih karakteristika, što je dio redovnih i planskih aktivnosti koje TRB sprovodi u svrhu testiranja svojih vozila.

Iz kompanije ističu da žele da otklone sve sumnje da je ova situacija rezultat konstrukcijskih problema njihovih vozila ili bilo kakve “diverzije”.

“Proizvodi kompanije TRB, a naročito naša borbena vozila, predstavljaju krunu industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj. Zbog toga, ali i zbog stotina radnika koji vrijedno i predano rade u našoj kompaniji, dužni smo da informišemo javnost o stvarnim činjenicama koje su dovele do dimljenja na vozilu i demantujemo spekulacije o lošem kvalitetu proizvoda koje se, bez ikakve odgovornosti, iznose u javnost”, navedeno je u saopštenju, prenosi Srna.

Iz Policijske uprave Banjaluka su za “Nezavisne” 2. februara rekli da je im je tog dana oko 12.50 Policijskoj stanici Laktaši prijavljeno da je na autoputu Banjaluka – Doboj, u mjestu Drugovići, došlo do požara na lakom oklopnom vozilu “Vihor, a  požar su lokalizovali vatrogasci iz Laktaša.

Izvor: Glas srpske