Podijeljene božićne pečenice

05.01.2024. - Društvo

I ove godine Gradska boračka organizacija Bijeljina organizovala je tradicionalnu podjelu božićnih pečenica za najugroženije demobilisane borce. Uz pomoć Gradske uprave Bijeljina podijeljeno je 240 pečenica u ukupnoj vrijednosti oko 70.000 KM.

Responsive image

 Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije kaže da u Bijeljini živi oko 15.000 demobilisanih boraca, među kojima je veliki broj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

 “Predsjednici mjesnih odbora imali su zadatak da pripreme spiskove najugroženijih boraca. Dugujemo izvinjenje onima koji ove godine nisu dobili pečenice, ali su ih dobili u nekim ranijim I dobiće ih u nekim narednim godinama. Ovo je naša tradicionalna akcija, koju organizujemo svake godine. To je znak pažnje prema ljudima koji su učestvovali u Odbrambeno – otadžbinskom ratu. Na ovaj način im se odužujemo i pomažemo da na dostojanstven način obilježe praznike”, izjavio je Miodrag Stevanović, čestitavši demobilisanim borcima Božić i Dan Republike – Deveti januar.

Znak pažnje za najzaslužnije za stvaranje Republike Srpske

Mladen Marić, iz Odjeljenja za boračko – invalidsku i civilnu zaštitu Gradske uprave Bijeljina izjavio je da svake godine Gradska uprava izdvaja sredstva za nabavku pečenica najugroženijim pripadnicima iz boračke kategorije.

 “Iza nas je teška godina, jer je afrička svinjska kuga uništila oko 90 odsto fonda svinja u Semberiji. Gradska uprava je obezbijedila 240 pečenica za najugroženije demobilisane borce. Određeni broj pečenica će preuzeti organizacije i udruženja koja su proistekla iz Odbrambeno – otadžbinskog rata, dok će drugi dio biti podijeljen posredstvom mjesnih boračkih organizacija koje su pripremile spiskove najugroženijih demobilisanih boraca. Pečenice će pomoći da božićna trpeza bude bogatija za ove demobilisane borce. Gradska uprava je za nabavku pešenica izdvojila nešto više od 70.000 KM iz Gradskog budžeta. Trudimo se da svake godine povećavamo budžet, kao  i davanja kroz jednokratne novčane pomoći i stambenu adaptaciju objekata za najugroženije demobilisane borce. Na taj način pomažemo one kategorije koje su najzaslužnije za stvaranje Republike Srpske i za očuvanje naše države. Gradska uprava će i u narednom periodu davati maksimalnu podršku boračkim kategorijama”, izjavio  je Mladen Marić.

Bijeljina.com