„To je debela domaća mačka “:Načelnik Pokrajinske inspekcije o potrazi za crnim panterom: „Nijedna priča nije tačna“

30.11.2022.

Potraga za crnim panterom u Srbiji još uvijek traje, a Opštinski Štab za vanredne situacije Vrbasa održao je sjednicu poslije informacija da je životinja viđena na teritoriji te opštine.

 

 

Međutim, načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanović i dalje smatra da je malo vjerovatno da se na snimcima koji se šire društvenim mrežama nalazi u Vrbasu.

Kako je rekao za Telegraf.rs, životinja se sve vrijeme pojavljivala u zabačenijim dijelovima poput atara, obalskih područja i daleko od ljudi, te smatra da je malo vjerovatno da je tek tako ušetala u naseljeno mjesto.

Pojačano prisutstvo na terenu

– Po mom mišljenju nijedna priča o panteru nije tačna. Bez obzira na to ostajemo u pripravnosti i čekamo dodatne informacije. Za sada ne postoji nijedan relevantan dokaz koji bi promijenio moje mišljenje – objasnio je Ivanović.

Potraga za crnim panterom počela je još 12. novembra u okolini Banje Junaković gdje je navodno životinja prvi put snimljena. Nakon dojave iz Feketića ekipe koje tragaju za divljom mačkom premjestile su se u to mjesto, a posljednji je pretražen i Vrbas. Korišteni su dronovi sa termovizijskim kamerama, kao i ručni termovizijskin uređaji, ali Ivanović potvrđuje da nije pronađen ni najmanji trag koji dokazuje postojanje divlje zvjeri.

– Sve smo pretražili i pretpostavka je da je to domaća mačka koja je malo ugojena. Niti postoje tragovi, niti ima igdje išta. I dalje smo u pripravnosti, ljudi iz ribočuvarskih udruženja i ribočuvari su pojačali prisustvo na terenu – dodao je on.

 

 

izvor:telegraf/Agencije/FOTO:Ilustracija