SZO: Pandemija virusa korona sigurno nije završena

22.05.2022.

Pandemija kovid 19 sigurno nije završena, rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ Tedros Adanom Gebrejesus, uprkos padu broja registrovanih slučajeva od vrhunca omikron talasa.


On je poručio državama na otvaranju godišnjeg sastanka SZO u Ženevi da “gard spuštamo na sopstveni rizik”.

Tedros je upozorio da “opadanje testiranja i sekvencioniranja znači da sami osljepljujemo sebe kada je riječ o evoluciji virusa”, prenio je AP.

On je napomenuo da blizu milijarde ljudi u zemljama sa nižim primanjima još nije vakcinisano.

SZO je u sedmičnom izvještaju ranije saopštila da se broj novih slučajeva zaraze stabilizovao nakon više sedmica u kojima je opadao od kraja marta, dok je sedmični broj smrtnih ishoda umanjen.

Iako je ostvaren napredak i vakinacijom obuhvaćeno 60 odsto svjetskog stanovništva “nije završeno dok kraj ne bude svuda”, rekao je Tedros.

“Prijavljeni slučajevi su u porastu u skoro 70 zemalja u svim regionima, a to se dešava u vrijeme kada je u svijetu opao nivo testiranja”, dodao je šef SZO.

Broj umrlih raste u Africi, na kontinentu sa najnižom stopom vakcinacije, a samo je 57 zemalja u svijetu, od kojih su skoro sve bogate, vakcinisalo 70 odsto svojih populacija.

izvor:Glas Spske/FOTO:GTS