Đorđe Perić (14) nastupa u Kini sa šangajskim simfonijskim orkestrom

22.03.2024. - Društvo

Od 23.3. do 5.4. 2024. godine u Šangaju, Kina, održava se VI Internacionalni muzički festival “Spring in Shanghai”.

Četrnaestogodišnji Đorđe Perić iz Bijeljine, na poziv Kineske asocijacije akordeonista, nastupiće na svečanoj ceremoniji otvaranja, kao i zatvaranja ovog prestižnog festivala, zajedno sa šangajskim studentskim simfonijskim orkestrom. Takođe, izvešće solo nastup u toku festivalskih dana.

Pored mnogih istaknutih imena iz svijeta muzike koji će nastupiti na festivalu, Đorđe će biti najmlađi učesnik.

Kina se ističe po svojim vodećim i prestižnim muzičkim festivalima, što je čini jednom od vodećih svjetskih zemalja u muzičkoj umjetnosti. U poslednjim decenijama, Kina je doživela ekspanziju u oblasti harmonike, te danas predstavlja jednu od vodećih svjetskih zemalja kada je u pitanju ova umjetnost.

Organizatori su na svom veb sajtu objavili veoma lijepu najavu za Đorđa, talentovanog mladog virtuoza, ističući njegovu izuzetnu vještinu i muzički dar koji će dodatno obogatiti festivalske sadržaje.

Mladi virtuoz izjavio je da mu je velika čast što će nastupiti u Kini na ovako prestižnom festivalu, te da je privilegija dobiti priliku da svira sa studentskim simfonijskim orkestrom.

“Zahvaljujući ljubavi prema muzici i posvećenosti svom instrumentu, imao sam priliku da putujem i nastupam širom mnogih zemalja svijeta”, poručio je Đorđe.

Đorđe Perić učenik je Osnovne muzičke škole “Kornelije Stanković” u Bijeljini u klasi svog oca, profesora Slaviše Perića, jednog od najpriznatijih svjetskih pedagoga i izvođača u oblasti akademske harmonike.

Izvor/Foto: Bijeljina Danas