Ovo su najčešći razlozi

25.12.2022. - Društvo

Svaki treći brak završi razvodom, a danas ‘puca’ 35 posto više brakova nego prije 20 godina. Iako se u svakodnevnom razgovoru često kaže da će prvih sedam godina od vjenčanja odrediti tok braka, čini se da to više ne vrijedi.

 

 

Najviše je razvoda, naime, 15 godina od sudbonosnog ‘da’, a brojni su razlozi zašto se parovi razvode. Pritom prednjače svađe oko finansija, nevjera i emocionalna nekompatibilnost.

No, trenutak u kojem se jedna ili obje strane osvijeste da tako više ne ide, u većini slučajeva ne dođe preko noći, već se “kuha” duže vremena. Ipak, postoje jasni znakovi koji kazuju brak “na klimavim nogama”.

Stručnjaci s Gottman Instituta, koji se bave istraživanjem veza te pružaju podršku parovima, izdvojili su jedan takav znak. Radi se o obrascu ponašanja koji, ponavlja li se, vodi u začarani krug. Rezultat je najčešće – razvod.

Taj su obrazac ponašanja nazvali Četiri konjanika koji uništavaju brak. Četiri konjanika čine kritika, napad, obrana te, na kraju, povlačenje. Iako dosad vjerojatno nisi čula za ovaj naziv, s ovim obrascem ponašanja susrelo se mnogo raspuknutih brakova.

Pretjerano kritikovanje partnera

Nije loše partneru ukazati na to da je učinio propust ili da je pogriješio jer konstruktivna kritika mnoge motivira i ohrabruje.

No, kritiziranje partnera bez jasnog povoda odražava se na vaš brak i vodi ga u propast. Posebno ako se takvo ponašanje ponavlja.

Napad

Povremena usmjerena kritika može biti produktivna, ali svakodnevni “ad hominem” napad – onaj koji tebe ili njega napada kao osobu i pomiče fokus sa stvarnog problema na karakter – jest kontraproduktivan i nizak udarac.

Ponavlja li se, odraz je bračnog nepoštovanja. Onaj koji napada postavlja se u poziciju nadmoći, a onaj koji je napadnut osjeća se jadno, razočarano i/ili frustrirano.

Odbrana

Obrana se nerijetko javlja kao rezultat dugotrajne trpnje verbalnog ‘terora’, odnosno napada. Recimo da u tim situacijama napadnuta strana pokušava izgladiti situaciju i osigurati ‘mir u kući’.

S tom se namjerom postavlja u poziciju pasivnog igrača koji će prihvatiti sve pod cijenu mira

Povlačenje

Zadnji stadij prije konačnog osvješćivanja da brak ne funkcionira jest trenutak u kojoj napadnuta strana popušta napadaču.

Sad ste već zaglibili u situaciju kad znate da svako treba svojim putem, a svaki je trenutak s partnerom noćna mora.

 

izvor:Avaz/FOTO:ILUSTRACIJA/Avaz