Predstavljena Studija o javnom gradskom i prigradskom prevozu

06.04.2024. - Društvo

Nakon višemjesečnog rada izrađena je Studija o javnom gradskom i prigradskom prevozu kojom će biti obuhvaćena sedamdeset i jedna mjesna zajednica na području grada Bijeljina, izjavio je gradonačelnik Ljubiša Petrović, podsjetivši da je prije više od deset godina prestao je da funkcioniše javni gradski prevoz.

“Grad Bijeljina ima obavezu da uspostavi javni gradski prevoz, jer to nije luksuz, već nasušna potreba. Javni gradski prevoz podrazumijeva funkcionalnost, brzinu, bezbjednost i sigurnost. Na sva ova pitanja i potrebe odgovori su sadržani u Studiji o javnom gradskom i prigradskom prevozu koju je izradio moj saradnik Milan Lazarević, zajedno sa timom  ljudi iz Direkcije za izgradnju i razvoj grada. Grad iz budžeta već godinama unazad izdvaja pojedinačne subvencije za prevoz učenika osnovnih škola u iznosu od 35 i 40 KM, zavisno od udaljenosti škole od mjesta stanovanja. Od ove godine donijeli smo odluku da subvencionišemo i prevoz učenika srednjih škola.

Na godišnjem nivou za subvencionisanjue prevoza oko million KM

Na godišnjem nivou za tu namjenu iz budžeta ćemo izdvojiti više od milion KM. U svim većim gradovima regiona javni gradski prevoz se subvencioniše. Nova studija o javnom gradskom i prigradskom prevozu obuhvatiće ukupno sedamdeset i jednu mjesnu zajednicu na području grada i Semberije. Gradska uprava će insistirati na angažovanju jednog ili više autoprevoznika s kojima će potpisati ugovore o međusobnim obavezama. U sistem subvencionisanja uključićemo i studente, osobe sa invaliditetom, osobe koje koriste socijalnu zaštitu, osobe koje su u sistemu boračko – invalidske zaštite”, izjavio je Petrović, naglasivši da će ugovorima biti definisane cijene javnog gradskog prevoza, prava i obaveze prilikom poskupljenja ili pojeftinjenja goriva. Broj linija i redovnost linija neće zavisiti isključivo od broja putnika.

U sistem javnog prevoza uključićemo i novu autobusku stanicu

Milan Lazarević, šef kabineta gradonačelnika grada Bijeljina, master inženjer saobraćaja, predstavljajući Studiju o javnom gradskom i prigradskom prevozu na području grada Bijeljina, naglasio je da studija  predviđa organizovanje javnog gradskog i prigradskog prevoza sa ukupno dvadeset i jednom autobuskom linijom i uključivanjem u sistem javnog gradskog prevoza i nove autobuske stanice.

“Studija o javnom gradskom i prigradskom prevozu je jedan od strateških dokumenata koji se tiče javnog prevoza. Početkom dvijehiljadite godine izrađena je jedna studija o javnom prevozu, ali nije zaživjela. Ona je sadržavala samo prijedloge unapređenja postojećeg sistema javnog gradskog prevoza. Najnovija studija se sastoji od dvije cjeline. Prva cjelina se odnosi na analizu postojećeg sistema javnog prevoza, koji funkcioniše kao sistem prigradskog prevoza. Sastoji se od sedamnaest autobuskih linija. U prijedlogu novog sistema javnog prevoza definisan je gradski i prigradski sistem javnog prevoza sa ukupno dvadeset i jednom linijom. Dakle, imali bismo tri gradske i osamnaest prigradskih linija. Ključna izmjena odnosi se na uvođenje u sistem javnog prevoza i nove autobuske stanice.

Do kraja aprila biće završen tehnički prijem Autobuske stanice

Čeka se na tehnički prijem nove autobuske stanice, nakon čega će se obezbijediti i upotrebna dozvola. Novi sistem javnog prevoza predviđa polazak za sve linije sa nove autobuske stanice. Na taj način bi se centralno jezgro grada rasteretilo od saobraćanja autobusa”, izjavio je Lazarević, naglasivši da će se o statusu stare autobuske stanice razgovarati sa vlasnikom Pantelijom Mitrovićem.

Lazarević kaže da bi javni gradski i prigradski prevoz najvjerovatnije mogao profunkcionisati u trećem kvartalu ove godine.

Ivan Čuturić, vlasnik preduzeća za prevoz putnika “Čuturić” koje se trideset godina bavi prevozom putnika, a trenutno raspolaže sa sedam vozila,  kaže da autoprevoznici podržavaju najnoviju studiju o javnom gradskom i prigradskom prevozu.

“Mi smo do sada poslovali na tržišnom principu, držeći linije koje su nam mogle pokriti troškove poslovanja. S obzirom na to  da se broj putnika smanjuje, javio se problem isplativosti održavanja nekih linija. Sa novim načinom finansiranja bićemo u prilici da pružimu kvalitetniju uslugu putnicima, ali i da obnovimo naš postojeći vozni park”, izjavio je Čuturić.

Bijeljina.com