Stejt department upozorio na slučaj manastira Visoki Dečani

03.06.2022. - Društvo

Američki Stejt department u godišnjem izvještaju o stanju vjerskih sloboda na Kosovu i Metohiji naveo je da je Ustavni sud (samoproglašenog) Kosova u septembru proslijedio tužilaštvu informaciju o tome da privremena vlada u Prištini stalno odbija da primijeni odluku tog suda iz 2016. godine, kojom se Srpskoj pravoslavnoj crkvi priznaje vlasništvo nad zemljištem oko manastira Visoki Dečani.


Iz Stejt departmenta je navedeno da je kao odgovor na kontinuirano nesprovođenje te odluke vlasti u Prištini i dogovora o radovima na putu iz 2020. godine u Specijalnoj zaštitnoj zoni manastira Visoki Dečani, SPC u maju prekinula zvaničnu komunikaciju sa nadležnima.

U izvještaju se citira i saopštenje SPC o tome da je policija u junu bez objašnjenja naredila da se autobus sa srpskim vjernicima vrati u Srbiju.

„Glas Amerike“ navodi i da je u aprilu panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasljeđe Evropa „Nostra“ uvrstila manastir SPC Visoki Dečani na listu sedam najugroženijih mjesta kulturnog nasljeđa u Evropi, a što su zvaničnici (samoproglašenog) Kosova ocijenili kao pristrasnu i netačnu kvalifikaciju.

U godišnjem izvještaju Stejt departmenta o stanju vjerskih sloboda u svijetu ocjenjuje se i da Vlada Crne Gore ponovo nije preduzela nikakve korake da riješi sporove Srpske pravoslavne crkve (SPC) i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) oko vlasništva nad 750 pravoslavnih objekata koje drži SPC.

U dijelu izvještaja o Crnoj Gori podsjeća se da su vjerska diskriminacija i govor mržnje zabranjeni zakonom, a da su 26. januara stupile na snagu izmjene i dopune zakona o vjerskim slobodama, kojima su eliminisani zahtjevi da se postojeće vjerske grupe registruju radi sticanja pravnog statusa i da vjerske grupe daju dokaz o vlasništvu nad određenom vjerskom imovinom kako bi zadržale pravo na nju, navodi “Glas Amerike“.
SPC se oštro protivila tim zahtjevima, navodi Stejt department i podsjeća da se policija sukobila sa pojedincima koji su protestovali zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija SPC 5. septembra na Cetinju.

-Vjerske grupe su nastavile da osporavaju vlasništvo vlade nad nekim vjerskim imanjima i prenos vlasništva nad grobljima na opštine ili druge entitete – navodi se u izveštaju.

Stejt department navodi da je SPC saopštila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo vize za sveštenstvo koje je tek pristiglo u zemlju, ali da se nije pozabavilo postojećim slučajevima sveštenstva kojima je prethodna vlada uskratila boravišnu dozvolu.

Podsjeća se da su uoči lokalnih izbora u Nikšiću u februaru neidentifikovane osobe oskrnavile Hadži-Ismailovu džamiju grafitima na kojima je pisalo „Srebrenica“, „Turci“ i dodaje da su nevladine organizacije i druge vjerske grupe osudile vandalizam, ali da nije bilo hapšenja.

Tokom godine bilo je incidenata vandalskog napada na bogoslovsku školu SPC i manastir, kako na Cetinju, tako i prijava govora mržnje prema muslimanima i evangelističkim hrišćanima, naveo je Stejt department.
izvor:Glas Srpske/FOTO: Glas Srpske