Srbija:Obaveza đaka je da dolaze pristojno obučeni na nastavu

19.06.2022.

Goli stomaci, pirsinzi, mini-suknje, vještački nokti i trepavice, bermude, kratko rečeno “autfit” kao za odlazak na plažu ili izlazak, svakodnevna je slika u mnogim srednjim školama.

Ništa bolje nije ni među osnovcima. Iako svaka obrazovna ustanova ima pravilnik o oblačenju, rijetko gdje se poštuje.

Kako bi se uveo red i đaci dolazili u školu pristojno odjeveni, Forum srednjih stručnih škola će podnijeti inicijativu da se donese kodeks oblačenja za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola, na nivou Ministarstva prosvete.

“Primjetili smo da sve veći broj učenika u školu dolazi neprikladno odeven. Zato smatramo da su pirsinzi, minđuše na nosu, obrvama, pupku, neprimereni školskim ustanovama, naročito u zanatskim i srednjim stručnim školama gde može da dođe do povređivanja. Takođe, uska, kratka i provokativna odjeća bi trebalo da bude zabranjena, kao i visoke potpetice i neprikladna obuća poput papuča “, navodi se u saopštenju, a prenose “Novosti

Ova sindikalna organizacija predlaže da svaka škola da prijedloge za uniforme, odnosno adekvatnu odjevnu kombinaciju koja bi na sebi imala grb škole.

” Ne kažemo da to budu radne kecelje, već savremena, ali pristojna garderoba koja bi bila oslobođena poreza za kupovinu za đake – smatraju sindikalci.

“Smatramo da bi đačke uniforme smanjile uticaj socijalnih razlika i razvile kolektivni duh. Na ovaj način se pokazuje i poštovanje institucije, odnosno, škole. Određene odevne kombinacije koje bi odobrila svaka škola za sebe, trebalo bi da nose i nastavnici.

Đaci u OŠ “Nikola Tesla” u Vrčinu, najvećoj u Srbiji, već su imali iskustvo sa “keceljama”.

Prije četiri godine, učenici mlađih razreda su jednu i po školsku godinu nosili unifrome, koje je opština obezbijedila. Iskustva su dobra, a finansijska sredstva su osnovni razlog što je ova praksa prekinuta.

“Djeca su prerasla uniforme, a roditeljima je bio izdatak da nastave da kupuju. Ideja za uvođenje školskih uniformi je dobra, ali da to bude urađeno na državnom nivou i da se djeci obezbijede ljetni i zimski kompleti. Naši đaci uglavnom dolaze pristojno odjeveni. Ako se neko pojavi u bermudama, kratkoj majici, sa neprikladnom frizurom, vraćamo ga kući”, kaže za “Novosti” Dragoljub Gačić, direktor škole.

Medicinska škola “Beograd” poznata je po strogim pravilima, kada je u pitanju garderoba. Kako ističe direktor škole Predrag Jovanović, đaci ih uglavnom poštuju, uz retka kršenja. On,takođe, pozdravlja ideju o uvođenju uniformi, ali smatra da to država treba da preuzme na sebe. Jer, navodi, roditelji bi teško prihvatili ideju da ih oni kupuju.

Ministarstvo prosvjete je, prije pet godina, uradilo pilot-projekat o vraćanju đačkih “kecelja”.

Od 3.500 škola u Srbiji, koje su učestvovale u anketi, 1.700 je bilo “za”. Međutim, u većini škola se nije otišlo dalje od ideje o pilot-projektu. Nadležni su uputili i poziv dizajnerima u Srbiji da se uključe u projekat. Tako se pozivu odazvala Dragana Ognjenović, pa su tako prvaci u OŠ “Sveti Sava” u Vrčinu dobili priliku te 2017. godine da ponesu uniforme koje je ona kreirala i donirala.

BRITANIJA I JAPAN

U Velikoj Britaniji školska uniforma je obavezna u svim školama, a učenici je doživljavaju kao dio poštovanja tradicije, a ne kao zastarjeli atribut.

U Japanu je uniforma popularnija nego u Engleskoj. Najmodernijeg je dizajna, što potvrđuju junaci iz anime crtanih filmova i manga stripova. Mlade oduševljava odeća junakinje – čarape do koljena ili iznad njih, nabrane suknje i bijele bluze sa obaveznom mornarskom kragnom – pa je većina djevojčica nosi i van škole.

Školsko odijelo je obavezno i u Australiji, mnogim evropskim zemljama, kao i u nekim američkim državama.

NEKAD OBAVEZNE

Đačka uniforma se u osnovnim i srednjim školama u SFRJ koristila od 1950. do 1980. godine. Bila je jednostavnog kroja i teget boje, u formi mantila ili tunike, ali su je svi nazivali keceljom.

Uniformu su kupovali roditelji u Robnim kućama “Beograd” i u drugim radnjama domaćih industrijskih giganata, kao što su bili “Ateks” i “Beteks”. Đaci su mogli da nose i uniforme koje bi im šile mame ili bake.

Izvor:Novosti/Foto:SHUTTERSTOCK