Firma “Duvan” je povećala cijene, vjerujemo da ćemo se uklopiti u troškove proizvodnje (Foto)

25.03.2024. - Društvo

U bijeljinskom preduzeću ‘‘Duvan‘‘ obavlja se sjetva rasada duvana za više od stotinu kooperanata iz Semberije i Posavine, koji će ovu industrijsku biljku proizvoditi na oko 200 hektara.

Zbog ranije sjetve, ukoliko to dozvole vremenske prilike, sadnja će početi krajem idućeg mjeseca.

Za uspješnu proizvodnju na otvorenom neophodno je proizvesti kvalitetan i zdrav rasad, kažu dugogodišnji proizvođači. Radenko Jeftić planira sadnju duvana na šest hektara pa je preuzeo 1.500 kontejnera. Kaže da hidroponski uzgoj, na vodenoj podlozi ima niz prednosti.

“Na taj način je mnogo lakše proizvesti kvalitetan rasad. Osim kontrolisanog navodnjavanja, agril folija obezbjeđuje i adekvatnu temperaturu pa i ako zahladni biljke su neoštećene. A bez dobrog rasada, nema ni dobrog prinosa. Na zemlji kao što je naša, lošijeg kvaliteta, odnosno pete, šeste i sedme klase, jedino duvan uspijeva”, kaže Jeftić za portal InfoBijeljina.

U proizvodnju ulazi sa velikim optimizmom.

“Ovo je fabrika pod otvorenim nebom. Svake godine se nadamo da će biti bolje. Firma “Duvan” je nešto povećala cijene pa vjerujemo da ćemo se uklopiti u troškove proizvodnje”, kaže ovaj proizvođač.

Sjetva oko 40.000 kontejnera mađarskim visokokvalitetnim hibridima biće završena krajem mjeseca. Rasad će stasati za sadnju za 50 dana, pa bi na oranice mogao biti iznijet krajem aprila.

AD ‘’Duvan’’ je povećao ovogodišnji plan proizvodnje, ali i otkupnu cijenu suvog lista koja nije konačna. Direktor preduzeća Čedo Gotovčević kaže da je povećanje cijena neophodno ako se žele ispratiti svakodnevna poskupljenja repromaterijala i dnevnice berača.

“Otkupna cijena prve klase, koje je mali procenat na semberskim njivama, ove godine je 8 maraka po kilogramu – sa premijama 10 maraka, a treće klase sa podsticajima sedam maraka. Osim podsticaja iz resornog ministarstva i gradskog agrarnog fonda, proizvođači koji uberu 1.500 kilograma po hektaru, mogu da računaju i na podsticaj od preduzeća Duvan, za prvu klasu pola marke po kilogramu, a za drugu 20 pfeniga manje”, kaže Gotovčević za InfoBijeljinu.

Proizvođači duvana obavezno osiguravaju usjeve pa im je dodatna pomoć i povećana subvencija resornog ministarstva na 60 odsto.

Izvor/Foto: Info Bijeljina