Šta se mora odraditi prije useljavanja farmi na kojima je bila potvrđena afrička kuga? (Foto)

29.03.2024. - Društvo

Nakon višemjesečne pauze, uzgajivači svinja koji su pretrpjeli štete od afričke kuge, a od 22. marta mogu da useljavaju svinje na farme na kojima je bila potvrđena ova virusna bolest.

Svinjogojci moraju sprovesti biosigurnosne, vanjske i unutrašnje mjere definisane Pravilnikom koji za cilj ima oživljavanje svinjogojstva u Srpskoj.

Podsjećamo, lani je zbog afričke kuge svinja u Srpskoj bilo ugašeno 816 farmi. Mogućnost obnove proizvodnje raduje uzgajivače, iako su primjena biosigurnosnih mjera i nabavka obilježenih i zdravih svinja za njih novi izazov.

Obnovu rada s nestrpljenjem su dočekali i na jednoj od najvećih farmi svinja u BiH, Mesnoj industriji “ZP Komerc” čija su vrata zatvorena drugog avgusta, kada je eutanazirano preko hiljadu krmača i stotinak svinja težine do 70 kilograma. Rukovodilac farme svinja Milan Marjanović upozorava da je jako važno da poljoprivredni proizvođači ozbiljno shvate da afrička kuga nije pobijeđena, te da će se protiv ove bolesti dugo boriti.

“Mi smo renovirali postojeće objekte, postavili dodatne ograde. Najveći problem će nam biti ako domaćini koji na farmama imaju jednu ili par krmača ne primijene ove mjere pa se virus pojavi kod njih. A njegovo širenje vrlo je teško zaustaviti”, ističe Marjanović.

Na manjim imanjima uzgajivači planiraju nabavku nekoliko svinja za vlastite potrebe, pa će postepeno popunjavati kapacitet. Draganu Tomiću iz Gornjeg Dragaljevca afrička kuga odnijela je krajem juna 4 krmače i 15-ak svinja. Ima zalihe žitarica još samo da napuni svinjac.

“Sve što nalažu, ja ću uraditi. Sve je bolje nego da nam opet zabrane proizvodnju. Koštati hoće, ali obećali su nam pomoć pa se uzdamo u to”, kaže domaćin za portal InfoBijeljina.

Iz resornog ministarstva apeluju na strogo poštovanje propisanih bezbjednosnih mjera, za čiju realizaciju su obezbijeđene i subvencije 50 odsto od uloženog. Farmeri mogu da usele samo zdrave i obilježene svinje, deset odsto od prvobitnog kapaciteta farme ili pun kapacitet ako je farma zatvorenog tipa. Narednih 45 dana te životinje ne smiju da se prometuju.

Na tržištu je manjak prasadi, jer je eutanazirano oko 7.500 zaraženih krmača, a i zemlje okruženja su bile pogođene zarazom, pa će nabavka svinja biti dodatan problem. U narednih šest mjeseci u Republici Srpskoj je zabranjena organizovana prodaja svinja na pijacama i sajmovima. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede odluku je donijelo radi sprečavanja ponovne pojave i širenja afričke kuge svinja.

Izvor/Foto: Info Bijeljina