Radost Božića i ljepota božićnih običaja (Foto)

04.01.2024. - Društvo

Božić je hrišćanski praznik koji je do današnjih dana sačuvao najviše različitih običaja, kako u periodu pred Božić, tako i na sam Božić i u dane nakon Božića.

 

Trećeg januara, u Srednjim Zagonima, organizovano je sječenje badnjaka koji je postavljen u crkvenoj  porti.

Danas, četvrtog januara, božićni badnjak, uz saradnju sa Crkvenim odborom i članovima Konjičkog kluba “Vranac” iz Velike Obarske, sjekli su mještani Batkovića. Petog januara, na Tucindan, badnjak će biti sječen u Velikoj Obarskoj, a šestog januara, na Badnji dan, u semberskom selu Brodac.

Mještani ovih semberskih sela, u srdačnoj i veseloj atmosferi, zajedno sa članovima Konjičkog kluba “Vranac” iz Velike Obarske, organizovali su sječenje badnjaka i pronošenje kroz selo.

Za badnjak se siječe hrastovo ili cerovo drvo. Kada se siječe badnjak, pozdravljamo ga sljedećim riječima: “Dobro jutro, badnjače, i sretan ti Božić”, prekrsti se, a zatim ga posipamo kukuruzom koji je donesen za tu priliku pod kuće.

Posipanje badnjaka kukuruzom simbolizuje uspješnu godinu, plodnost, veći rod u svemu čime se domaćinstvo i mještani bave, bilo da je riječ o poljoprivredi, stočarstvu, voćarstvu i drugim djelatnositma na selu. U podmajevičkim selima zadržao se do današnjih dana običaj da pojedine porodice – domaćinstva, odsijecaju po tri badnjaka i prislanjaju ih uz kuću.

Bijeljina.com