Godišnjica ubistva Ljubiše Savića Mauzera u Bijeljini

07.06.2024. - Društvo

U Bijeljini su danas obilježene 24 godine od ubistva slavnog komandanta Garde „Panteri“ Ljubiše Savića Mauzera, a njegov sin Bojan Savić rekao je novinarima da mjesec jun za njegovu porodicu uvijek donosi pomiješana osjećanja, od ponosa do tuge.

“Mi kao porodica više smo fokusirani na čuvanje sjećanja na ono što je Ljubiša radio. Ovaj mjesec za našu porodicu uvijek donosi pomiješana osjećanja. Sa jedne strane smo ponosni što Semberija gaji poštovanje prema Ljubiši Saviću, a s druge strane, iznova, svaki put proživljavamo jun 2000. godine. Moj otac nije bio samo ratni komandant, bio je narodni vođa sa vizijom u teškim vremenima”, naveo je Savić.

On je istakao da u vrijeme kada je Republika Srpska suočena sa velikim izazovima, primjer Ljubiše Savića Mauzera stoji kao putokaz novoj generaciji srpskih patriota.

“On je ne samo riječima, nego i djelima učestvovao u stvaranju RS, jer je u nju vjerovao. Svima nam je pokazao šta je zapravo patriotizam. Da to nije buka i galama, nego hrabra, uporna, pravedna borba za slobodu”, naglasio je Bojan Savić.

Predsjednik Udruženja veterana Garde „Panteri“ Petar Cvjetinović kaže da se Garda nikada neće pomiriti sa činjenicom da još nije otkriveno ko je naredio ubistvo Ljubiše Savića Mauzera. 

 

“I sami znate da se desila ta skandalozna odluka Suda, gdje je krivcu kojem je presuđeno za ubistvo Mauzera smanjena kazna na sedam godina. Mi nećemo odustati da se otkrije nalogodavac. Svake godine se za godišnjicu okuplja sve više ljudi i drago mi je da Semberci shvataju kakva je bila uloga Mauzera”,  rekao je Cvjetinović.

Predsjednik Udruženja „Veterani Republike Srpske“ Zoran Miljanović naveo je da je Ljubiša Savić svirepo ubijen, te da je doživio sudbinu mnogih srpskih sinova – da ga upravo Srbi ubiju.

“Postao je legenda srpskog naroda. Semberija mu se odužuje, bar na dan njegove smrti, kako bismo odali počast najvećem sinu kojeg je mogla Semberija ravna da iznjedri. Nama je u amanet ostavljeno da čuvamo Republiku Srpsku” ,zaključio je Miljanović.

Izvor/Foto:InfoBijeljina