U susret 1. maju

29.04.2023. - Društvo

Nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno

Prednosti roštilja i piknika su brojne. Prvo, neformalnost takvih susreta, jer sve je prirodno i spontano, nema komplikovanih jelovnika, višesatnog rada i umora od kuvanja. Oni pametni koriste plastične tanjire, oni dobro organizovani naručuju prijateljima šta da sa sobom ponesu. To je onda pravi užitak za sve, posebno domaćicu.

Međutim, nije lako ispeći i napraviti meso na žaru koje će biti mekano i sočno, ali i dobro začinjeno… Evo savJeta kako da to postignete:

Priprema mesa – postoje dvije škole. Oni koji začinjavaju i sole pre pečenja i oni koji mažu meso dok je na roštilju, ali sole i bibere tek kada ih izvade na tanjir. Piletina, ćuretina, svinjetina, zatim pljeskavice i ćevapčići bolji su ako se prije začine. Govedina i teletina mnogo su mekši ukoliko se sole nakon pečenja, kada ih treba još malo potpariti (bilo poklopcem ili alu-folijom), pustiti na toplom barem desetak minuta da omekšaju.

Od američkog načina pečenja na roštilju koji pliva u umaku vrijedi preuzeti začinjavanje marinadom:

Nasjeckati i izmiješati 2 čena bijelog luka, ljutu papričicu, grančicu ruzmarina, list lovora, sok od pola limuna, kašičicu smeđeg šećera, soli, bibera i 1 dl maslinovog ulja. S tim dobro istrljati meso, ostatkom ga preliti, poklopiti i držati nekoliko sati (čak i cio dan) prije nego se stavi na roštilj. Ovu marinadu (kojoj se može dodati još neki začin, zavisno od ukusa) najbolje je koristiti kod pripreme piletine.

Najčešća greška pečenja na žaru je u prvom redu – prepečeno meso, koje je onda tvrdo, suvo i bezukusno. To ne znači da kada razrežemo meso na tanjiru treba da šiklja krv. Meso mora da bude suvo i ružičasto u sredini! E, upravo u ovim bitnim nijansama vidi se majstorstvo onog koji peče na žaru – da zna da napravi pravu jačinu i količinu žara, da zna da postavi meso na roštilj, da ga ne muči previše nabadanjem, stiskanjem i okretanjem i da zna kada ga treba skloniti s vatre.

Rešetke od roštilja prethodno nauljite, meso začinite i potrudite se da bude ukusno, slasno i masno.

 

izvor:magazin.novosti/ FOTO: Shutterstock