Smijeh je najbolji lijek u teškim vremenima

07.11.2023. - Društvo

Polaganjem vijenca ispred Spomenika Filipu Višnjiću i prigodnim programom u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić”, tradicionalno, kao i svake godine do sada, u obilježavanje programa “Višnjićevih dana” uključili su se i članovi Saveza slijepih i slabovidih lica Republike Srpske.

170.jpeg

5.jpeg

Branko Suzić, predsjednik Saveza slijepih i slabovidih Republike Srpske izjavio je da ga raduje to što  slijepi ljudi, koji su vezani za Filipa Višnjića, na ovakav način doprinose oživljavanju sjećanja i podsjećanja na veliko Višnjićevo djelo, na sve ono što je učinio za srpski narod.

200.jpeg

“Drago mi je da je naše udruženje i ove godine uključeno u program obilježavanja “ Višnjićevih dana”. Svima nama predstavlja zadovoljstvo da Savez slijepih Republike Srpske, sada već tradicionalno, bude dio programa “Višnjićevih dana” i da pruži svoj skroman dopirnos obilježavanju ove manifestacije. Mi, sljedbenici Filipa Višnjića, treba svojim djelom da krčimo puteve daljeg razvoja našeg društva. U suštini, mislim da Savez slijepih Republike Srpske čini onoliko koliko objektivno može na obilježavanju Višnjićevog djela. Razvijamo i njegujemo saradnju sa SPKiD “Prosvjeta” Bijeljina, sa Narodnom bibliotekom “Filip Višnjić” i sa Centrom za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost” u Derventi. Ove godine u pripremu ovog programa uključili smo i Udruženje književnika Republike Srpske, te smo ovaj program nazvali “Satira u podne”, jer su sa nama i vrsni satiričari. Želja nam je da se u ovim teškim vremenima malo i nasmijemo”, izjavio je Branko Suzić.

 Aforizmima želimo izmamiti osmijeh i popraviti raspoloženje

Miladin Berić, predsjednik banjalučke Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske, jedan od najboljih srpskih satiričara, istakao je da godinama ima izuzetno dobru saradnju sa Udruženjem slijepih i slabovidih lica Republike Srpske.

115.jpeg

“Nastupamo na svim njihovim značajnim manifestacijama. Na poziv Udruženja došli smo i u Bijeljinu, na “Višnjićeve dane”, da organizujemo jedno humoristično – satirično druženje. Aforizmima želimo da izmamimo osmijeh na licu svima onima koji žive s nekim hendikepom i da im popravimo raspoloženje. Vrijeme je takvo da jedino smijeh, kao najbolji lijek, mijenja ovakva stanja. Satira, u ovom vremenu, je korektiv društva, pogotovo društva u kojem je kultura na margini. Borka Tadić i Miroslav Mandić, članovi ovog udruženja, inače, pjesnici i Živko Vujić i moja malenkost, ispred Udruženja književnika Republike Srpske, želimo da vratimo osmijeh na lice ovim ljudima”, izjavio je Miladin Berić.

Bijeljina.com