Rast minimalne plate povećava cijene privatnih vrtića u Srpskoj

02.01.2024. - Društvo

Stanovnici pojedinih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj od Nove godine izdvajaće više novca za boravak mališana u privatnim vrtićima, jer će doći do većih cijena, potvrdili su nam sagovornici i dodaju da do većih cijena mora doći upravo zbog rasta minimalne plate, ali i zbog poskupljenja svega ostalog.

Responsive image

Sa druge strane roditelji tvrde da su šokirani novim cijenama, te smatraju da su to preveliki iznosi.

Nikolina Jović, vlasnica vrtića “Mali princ” iz Banjaluke kazala je da u Banjaluci imaju vrtiće na tri lokacije.

“Trenutno cijene u Centru i u Novoj Varoši iznose 320 KM, dok će Nove godine koštati 375 KM, a u naselju Laušu cijena boravaka koštaće 345 KM”, kazala je Jovićeva koja kaže da sa rastom minimalne plate biće prinuđeni da još dodatno podignu cijenu svojih usluga.

“Još je rano govoriti koliko ćemo dodatno morati podići cijene naših usluga”, kazala je Jovićeva.

Iz predškolske ustanove “Miki Maus” iz Banjaluke kazali da boravak u ovom vrtiću košta trenutno 300 KM, ali da će u narednom periodu doći do većih cijena.

“Došlo je do povećanje minimalne plate, mi ćemo morati podizati plate radnicima, a samim tim moraćemo podići cijenu naših usluga”, kazali su iz ovog vrtića.

Kako su rekli, tek poslije praznika će donijeti odluku o iznosu za koji će povećati boravak mališana u ovoj predškolskoj ustanovi.

Iz vrtića “Ciciban” iz Bijeljine kazali su da kod njih boravak košta od 250 do 300 KM.

“Za sada nismo planirali podizati cijenu ali sigurno da od maja naredne godine, očekujemo veće cijene”, kazali su iz ovog vrtića.Iz privatne predškolske ustanove “Miki i Mini” iz Prijedora kazali su da se očekuju veće cijene, te kako kažu sve u skladu sa porastom plata, ali i sa rastom inflacije.

“Cijena boravka u vrtiću trenutno košta 340 KM, dok će cijena u naredom periodu rasti do 408 KM, s tim da grad Prijedor roditeljima daje subvenciju od 100 KM”, kazali su iz ovog vrtića.

Iako će u većini privatnih vrtića doći do rasta cijena, iz vrtića “Zvjezdica” Banjaluka kazali su da kod njih cijena boravak košta 320 KM, te da u narednom periodu sigurno neće doći do korekcija cijena.

“Mi smo u novembru podigli cijenu naših usluga sa 280 KM na 320 KM, tako da izvjesno vrijeme nećemo podizati cijene naših usluga”, kazali su iz ove predškolske ustanove.

Roditelj čije dijete ide u jednu privatnu predškolsku ustanovu u Banjaluci, prije nekoliko dana je bio šokiran kada je obaviješten da će cijena za mjesec dana boravka djeteta porasti od Nove godine za 50 KM.

“I sada smo plaćali cijenu veću od 300 KM za vrtić što je već bio preveliki iznos. Sa ovom cijenom koja je povećana, to je skoro 400 KM, pa nismo sigurni da li ćemo imati sredstava da plaćamo usluge boravka djeteta. Supruga i ja smo šokirani ovolikim poskupljenjem i mislimo da bi se privatni vrtići trebali više kontrolisati jer svi mogu shvatiti da je ovo pretjerano. Kako je moguće da gradski košta 165 KM, a privatni 200 KM više?”, upitao je ovaj Banjalučanin.

Lidija Savić, majka četverogodišnjakinje koja ide u jedan privatni vrtić u Banjaluci kazala je da u državnim vrtićima nije bilo mjesta i nisu imali izbora, te su dijete upisali u privatni vrtić.

“Upisali smo kćerku u privatni vrtić, koji je duplo skuplji, a budući da opet najavljuju nove cijene, ne znam kako ćemo to uspjeti isfinansirati”

, kazala je ona.

Izvor: Nezavisne