Revlon ide u stečaj: Kozmetičkog giganta uništila inflacija

17.06.2022.

Kozmetička kompanija Revlon podnijela je zahtjev za zaštitu od bankrota u skladu s Poglavljem 11 američkog zakona o stečaju, pošto ne može da se izbori s velikim dugom zbog poremećaja u lancu snabdijevanja i visoke inflacije.

Kozmetički gigant, u vlasništvu milijardera Rona Perelmana, zatražio je sudsku zaštitu od bankrota u Južnom okrugu New Yorka i prijavio imovinu u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde dolara, sa stanjem na kraju aprila, javlja Bloomberg.

S druge strane, ukupni prijavljeni dugovi kompanije iznose 3,7 milijardi dolara i uključuju njene senior obveznice s kamatom od 6,25 posto koje dospijevaju 2024. godine, prema podacima iz sudske dokumentacije.

Podnošenje zahtjeva za zaštitu po osnovu Poglavlja 11 omogućava kompaniji da nastavi s poslovanjem dok radi na planu otplate dugova povjeriocima.

Ulaskom u stečaj se okončava buran period za Revlon, koji je trpio negativan utjecaj tokom pandemije i bilježio višegodišnji pad prodaje, jer su se ukusi potrošača promijenili i novi brendovi nagrizli njegov tržišni udio.

Ova 90-godišnja kompanija počela je da prodaje lakove za nokte u jeku “velike depresije”, a kasnije je svom proizvodnom portfelju dodala ruževe za usne i druge kozmetičke proizvode. Ovaj brend je 1955. godine postao međunarodni.

Perelmanova holding kompanija preuzela je kontrolu nad Revlonom 1985. godine, putem otplate duga koji je napravio prethodni vlasnik Michael Milken.

Pored dolarske obveznice, Revlon ima 10 neotplaćenih kredita u iznosu od oko 2,6 milijardi dolara koji dospijevaju u naredne tri godine, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

 

Izvor: blic/FOTO:Ilustracija