Organizovana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske u Janji

12.01.2024. - Društvo

Svečanom akademijom i prigodnim kulturno – umjetničkim programom, Mjesni Odbor Boračke organizacije Janja, u saradnji sa Boračkom organizacijom grada Bijeljina, obilježio je sinoć trideset i drugi rođendan Republike Srpske.

Responsive image

Miodrag Stevanović, predsjednik Gradske boračke organizacije, istakao je tom prilikom da su srpski borci branili i odbranili Republiku Srpsku i s neskrivenim ponosom mogu danas da obilježavaju njen trideset i drugi rođendan.

“Zaslužuju ogromno poštovanje svi oni koji su, napustivši tokom rata svoja ognjišta, ostali ovdje, a nisu otišli u zapadne zemlje za boljim životom. Ostali ste ovdje da branite i odbranite svoju Republiku Srpsku. Mi proslavljamo ovaj datum, zato što mi to tako osjećamo i želimo, a ne da bi bilo koga provocirali, niti bilo kome željeli da naudimo. Nakon onoga što smo svi doživjeli u prošlom ratu, ne treba niko da priziva neki novi rat, da ne bi ponovo nečija djeca bespotrebno ginula”, istakao je Stevanović.

 Tatjana Pantić, gradski menadžer, rekla je na svečanoj akademiji  da je pomalo nevjerovatno da je jedan evropski narod, na kraju dvadesetog vijeka, morao da se bori za svoju slobodu i da za nju gine.

“Ponovila se i prije trdideset godina naša istorijska sudbina, da se ne samo sloboda morala braniti, već se branilo pravo na fizički opstanak. Uspjeli smo stvoriti Republiku Srpsku, koja je najznačajniji rezultat našeg nacionalnog korpusa u prethodnim decenijama. Nikada ne treba zaboraviti da je Republika Srpska stvorena u miru i da je rezultat jedinstvene volje srpskog naroda, da bude ni manje ni više, već samo ravnopravna sa drugim narodima u Bosni i Hercegovini”, istakla je Tatjana Pantić.

Radislav Borovčanin, predsjednik Mjesnog odbora Gradske boračke organizacije Janja izjavio je da se Dan Republike Srpske u Janji obilježava svečanim akademijama i prigodnim kulturno – umjetničkim programom već treću godinu.

“S našim komšijama živimo u tolerantnoj atmosferi. Oni obilježavaju svoje značajne datume, niko nikome ne smeta i ne postavlja bilo kakva pitanja oko organizovanja ovakvih i sličnih manifestacija. U Janju se nakon rata vratilo kompletno bošnjačko stanovništvo, oni ovdje normalno žive 365 dana u godini i mi nemamo nikakvih međusobnih problema. U Novom naselju Janja izgrađeno je oko sedamsto kuća u kojima živi raseljeno srpsko stanovništvo koje je prije rata živjelo širom BiH”, naglasio je Borovčanin.

Na svečanoj akademiji nastupili su ansambli Srpskog kulturno – umjetničkog društva “Novo naselje Janja”, učenici osnovne i srednje škole u Janji i oni su kroz igru i pjesmu predstavili Srbe kroz istoriju, a centralna tema bila je srpska majka koja je rodila sve junake iz srpske istorije. Besjedu kojom se slavi nastanak Republike Srpske govorio je Vasko Todić.

Bijeljina.com