Povlastice za investitore i troškovi poslovanja u Bijeljini

26.05.2022. - Društvo

Povoljno poslovno okruženje  podrazumijeva  maksimalno pojednostavljivanje procedure vezane za registrovanje privrednih društava i preduzetničkih radnji, efikasnost i predusretljivost administracije, olakšice prilikom kupovine zemljišta u industrijskim zonama, kao i olakšice prilikom plaćanja raznih taksi i nadoknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta, kaže na početku razgovora za  portal Bijeljina.com Marko Vlačić, direktor Razvojne agencije grada Bijeljina, ističući da privrednici vrlo dobro znaju na kakve olakšice mogu računati i u kom vremenskom roku mogu završiti postupak registrovanja privrednih društava.

“ Privrednog razvoja nema bez dobro osmišljenih razvojnih koncepata i bez  dogovora sa potencijalnim investitorima. Gradska uprava Bijeljina je to na vrijeme shvatila, te je prije nekoliko godina omogućila investitorima kupovinu  parcela za poslovne objekte na odgođeno plaćanje, na rok od 60 mjeseci. Građevinske parcele su prodavane na javnim licitacijama kako bi se postigla adekvatna cijena I transparentnost postupka. Svima onima koji su željeli da odjednom isplate izlicitirani iznos, za jednokratno plaćanje, obezbijeđen je popust od deset odsto. Što se tiče uređenja građevinskog zemljišta, omogućeno je umanjenje od 80 odsto za  proizvodne investicije, kao i umanjenje taksi i nadoknada za 70 do 90 odsto za proizvodne objekte”.

Kada je riječ o troškovima poslovanja, a oni su u startu uglavnom vezani za troškove registrovanja privrednih društava i preduzetničkih radnji, Vlačić kaže da, ukoliko je u pitanju registrovanje DOO, sa jednim osnivačkim licem, troškovi iznose od 50 do 300 KM.

“ Procedura registrovanja preduzeća je maksimalno pojednostavljena, a prvi korak je odlazak kod notara  radi ovjere osnivačkog akta. Nakon toga slijedi posjeta Gradskoj upravi, gdje se ovjerava kopija lične karte, a ovjerava se i potpis lica na čije ime se registruje privredno društvo. Nakon toga uslijediće prijava u APIF i u roku od tri dana završava se procedura registracije. Preuzima se sudsko rješenje, a nakon toga će uslijediti izrada pečata i registrovanje novog privrednog društva kao PDV obveznika. Svi ovi koraci, kada se saberu sve takse, ovjere i pojedinačni troškovi, novog privrednika koštaju oko 170  do 200 KM”, kaže Vlačić.

Bijeljina.com