Postavljen prvi krov na srpskoj kući nakon 28 godina

21.11.2023. - Društvo

Prvi put nakon 28 godina u srpskom zaoseku Matići u federalnom gradu Lukavac postavljen je krov na još devastiranoj kući Radomira i Jadranke Nedić, što simbolično daje nadu da će ponovo zaživjeti srpsko selo Brijesnica Gornja u kojem je prije ratnih dešavanja živjelo 570 stanovnika, čije su kuće srušene, izjavio je Srni član Zavičajnog udruženja mještana Gornje Brijesnice Lazo Tripunović.

Responsive image

Tripunović je naveo da je tokom ovog vikenda postavljen i posljednji crijep na kući i da je sam čin pokrivanja proslavljen na način i uz običaje kako priliči ovim krajevima.

On je dodao da je postavljanju krovne konstrukcije i pokrivanju prethodilo uređenje i krčenje prilaza devastiranom objektu, zatim i sami radovi unutar objekta.

“Troškove su iz vlastitih sredstava snosili Radomir i Jadranka, a na radovima koji su trajali oko mjesec dana volonterski su se angažovali nekadašnji mještani i familija”, rekao je Tripunović.

On je istakao da je riječ o prvom, velikom koraku da ovo mjesto ponovo zaživi i da je obradovan što najmanje deset srpskih porodica planira i priprema aktivnosti na uređenju temelja i obnovi svojih vjekovnih ognjišta i imanja.

Tripunović je naveo da je ideja o ponovnom povratku u Brijesnicu Gornju stasavala i organizacijom Zavičajnog sabora Brijesničana i poljskom jesenja molitvom, koja je ove godine održana deveti put.

“Ove godine smo sa načelnicima opština Vukosavlje i Petrovo Borislavom Rakićem i Ozrenom Petkovićem, kao i gradonačelnikom Lukavca Edinom Delićem razgovarali o izgradnji nastrešnice kako bi Sabor mogli održavati na zatvorenom, a ne u iznajmljenom šatoru, kao dao sada”, rekao je Tripunović.

Prema njegovim riječima, odlučeno je da lokacija za izgradnju nastrešnice bude na mjestu porušene škole i već se vrše zemljani radovi.

Tripunović smatra da za održivo povratak Srba treba još mnogo uraditi, s obzirom na to da nekadašnji mještani pored vlastitih sredstava trebaju i podršku federalnog grada Lukavca, te institucija Federacije BiH i Republike Srpske.

“Imali smo vodu, struju, uvodio se i telefon, ali rat je sve to prekinuo”, podsjetio je Tripunović.

Izvor: Bl portal