Prva fijakerijada i jagnjijada u Batkoviću (Foto)

17.09.2023. - Društvo

Prvi put ove godine, ali svakako ne i posljednji, u Lipiku, u centru Batkovića, danas je organizovana zanimljiva manifestacija – Prva fijakerijada i jagnjijada.

Željko Despotović, organizator ove manifestacije, kaže da se na fijakerijadi pojavilo desetak jahača konja i tridesetak fijakera.

“Došli su uzgajivači konja iz skoro svih susjednih sela, Broca, Velike Obarske, Balatuna, Dragaljevca, Čađavice, Dvorova, Zagona, Crnjelova i brojnih drugih sela. Tu su i naši gosti iz Ugljevika, pet do šest fijakera. Želja nam je da ovo postane tradicionalna manifestacija, ne samo u Batkoviću, već i u drugim semberskim selima.

 

Ovo je prilika za druženje, za upoznavanje, za jedno lijepo i zanimljivo narodno veselje. Na takmičenje za najbolje ispečeno jagnje prijavilo se dvadesetak takmičara. Imamo žiri koji će proglasiti tri najbolje ispečena jagnjeta. Svi koji danas dođu ovdje i učestvuju na ovoj manifestaciji su i pobjednici”, kaže Željko Despotović.

Primarni cilj je druženje

I Mirko  Nikolić, predsjednik Moto – kluba “Krečar” iz Batkovića ocijenio je ovu manifestaciju kao nešto što je neophodno Batkoviću.

“Ima puno učesnika, puno takmičarskih ekipa i organizator se uistinu potrudio da ovo bude odlična manifestacija. Primarni cilj je druženje. Svi oni koji vole konjički sport, danas su ovdje, u Lipiku. Mi već jedanaest godina organizujemo moto – skupove. U Batkoviću se organizuje kulturna manifestacija u kojoj učestvuju folklorna društva pod nazivom “Graja iz Lipova gaja”. Za naše selo ovo su velike i značajne manifestcaije”, kaže Mirko Nikolić.

Božidar Boban Miljanović u Batković je stigao sa svojim fijakerom iz Ugljevika. Kaže da je njegov djed imao konje, tako da je i on naslijedio ljubav prema konjima.

 “Zapregu vozi Bojka, stara trideset i jednu godinu, i Beki, star četrnaest godina. Imam  troje djece i na njih sam prenio ljubav prema konjima”, kaže Božidar Miljanović.

Jovana Pravdić bez straha sjeda u sedlo

Posebna atrakcija ovogodišnje Prve fijakerijade u Batkoviću bila je Jovana Pravdić, sedamnaestogodišnja djevojka iz Broca koja voli konje i bez straha sjeda u sedlo.

Njen otac Miodrag kaže da kćerka završava veterinarski smjer u srednjoj školi, da, inače, voli životinje, posebno konje.

“Prije dvije godine kupio sam kćerki prvog konja. Ona to voli. I moj djed je držao konje. Još uvijek čuvamo njegove diplome sa konjičkih trka”, kaže Miodrag Pravdić.

Nešto kasnije i Dušanka Mirković iz Donjeg Zabrđa kod Ugljevika slobodno je pozirala fotoreporterima sa konja.

Na fijakerijadi smo vidjeli i prelijepe stare ćilime koje je tkala Cvijeta Stanišić u  Zagonima. Ništa ljepše, nego vidjeti šareni ćilim na fijakeru, kažu učesnici prve fijakerijade u Batkoviću.

Snajka sa Tajlanda

Na fijakerijadu i jagnjijadu, ne slučajno, došla je Aj Nikolić, udata za Viktora Nikolića.

Aj je stigla sa Tajlanda, gdje ju je Viktor upoznao i poveo u Semberiju. Ljubav nema granica, potvrdila nam je Viktorova majka Svetlana. Sa snajkom sa Tajlanda u Semberiju su došli i njeni baba i djed. Razlog, uskoro će biti vjenčanje dvoje mladih. Uploviće u bračne vode. Snajka sa Tajlanda odlično se snašla u Semberiji. Slobodna je, komunikativna. Završila je turizam, a bavi se i muzikom. Kada nauči srpski jezik, potražiće i neki posao, kaže svekrva Svetlana.

Bijeljina.com