Prosjek plate za ovo traženo zanimanje u BiH je od 1000 do 1500 evra

20.01.2023. - Društvo

Donosimo vam priču o jednom zanimanju koje je veoma traženo, koje može svako ko ima kreativnu notu da nauči. Ono je posebno interesantno i istovremeno isplativo zaljubljenicima u rad na računaru.

Ostanite sa nama do kraja teksta i saznajte šta je to UI/UX dizajn, gdje ga naučiti i kakvi su platni razredi na tržištu rada, prema statistikama. Između ostalog, ovaj posao možete raditi kao osnovni ili dodatni posao od kuće. Za internacionalne klijente možete raditi putem freelancing platformi, kao što je UpWork, a i za sve ozbiljnije domaće kompanije koje razvijaju software.

Broj radnih mjesta za stručnjake u UX/UI dizajnu će porasti za 15% u sljedećih 10 godina, a plate UX/UI dizajnera i na našem području su iznad prosjeka.

U BiH prosječne plate UX/UI dizajnera se kreću oko 1.000-1.500 evra, a sve veća raširenost pametnih uređaja stvara rastuću potražnju za UX/UI dizajnerima, koji će osmišljavati i unapređivati iskustvo korištenja weba i mobilnih platformi.

Potvrdio nam je ovo web dizajner Sanjin Spahić, koji se digitalnim dizajnom bavi osam godina, a trenutno radi na poziciji “vizuelni dizajner” za jednu od najvećih evropskih IT kompanija.

Šta je to uopšte UX/UI dizajn?

UX/UI dizajn je proces kreiranja proizvoda ili usluge koji je prilagođen potrebama i željama korisnika.

 

UI/UX dizajner planira izgled (UI) jednog vebsajta ili aplikacije, raspored elemenata, boje, oblike, fontove, boje i dr… a sve u cilju da posjetilac koji dođe na website dobije željenu informaciju (UX)

UX podrazumijeva “User Experience” i obuhvata sve što se tiče funkcionisanja nekog digitalnog proizvoda (web sajta, aplikacije, softvera,…). Preciznije, UX dizajn obuhvata “kako” i “zašto” se nešto uključuje kao funkcionalnost softvera, kako korisnik koristi tu funkcionalnost i kako ta funckionalnost doprinosi boljem i ugodnijem korištenju softvera. Cilj je stvoriti proizvod koji je lak za korištenje, intuitivan i ugodan za korištenje.

UI dizajn (User Interface) s druge strane se bavi vizuelnim dijelom softvera. Navedene funkcionalnosti moraju vizuelno da se predstave korisniku, te se UI dizajn bavi bojama, fontovima, veličinama i razmacima, rasporedom elemenata i slično.

Ukratko rečeno, UX kreira određenu funkcionalnost (npr. prijava korisnika u aplikaciju), a UI tu funkcionalnost uljepšava i kreira komponente (formu za login, dugmiće i slično) da bi ta funkcionalnost mogla biti iskorištena i vizuelno prijemčiva za korisnike.

Kvalitetan UX/UI dizajn put do uspješne prodaje

“Bilo koji digitalni proizvod je nemoguće napraviti, a pogotovo kvalitetno bez UX/UI dizajna. Naravno, postoje gotove dizajn komponente i dizajn sistemi, ali bez dubljeg i smislenog plana, istraživanja potreba korisnika i potreba tržišta, taj softver će biti samo još jedna kopija u nizu”, kaže Spahić.

Spahić dodaje da se izučavanjem UX/UI dizajna stiče uvid u cjelokupan proces razvoja softvera, od ideje do gotovog proizvoda, a to UX/UI dizajnere čini nezamjenjivim članom razvojnog tima.

“Pored toga, sigurnost posla je zagarantovana, jer umjetna inteligencija još dugo neće biti na tom nivou da može kreirati smislen dizajn, niti će moći reprodukovati jednu od osnovnih karakteristika ljudskog faktora, a to je empatija koja je izuzetno važna dizajnerima”, naglašava Spahić.

UX/UI dizajner mora da zna svoju publiku

UX/UI dizajner mora da vješto poznaje više oblasti.

“Sam proces dizajniranja uključuje poznavanje principa dizajna, metodologije za istraživanje korisnika, testiranje korisničkog iskustva, dizajniranje interfejsa, korištenje alata za dizajn i komunikaciju sa timom razvoja. Takođe, važno je da dizajner ima dobre komunikacione i prezentacijske vještine, kao i sposobnost da se prilagodi potrebama različitih projekata i korisnika”, poručio je Spahić.

Potreba za ovim kadrom u stalnom je porastu

Od nastanka ove profesije pa do danas, zabilježen je stalni rast u potrebi za ovim profilom. Svakim danom sve više i više IT industrija prepoznaje važnost i nezamjenjivost kvalitetnog dizajna u kreiranju softvera.

“Sam UX/UI dizajn pokriva ogromno nezasićeno tržište, gdje je vrlo lako moguće pronaći usko specijalizovan angažman poput dizajna samo web sajtova, ili samo mobilnih aplikacija ili samo aplikacija za druge uređaje poput pametnih satova”, kaže Spahić.

Dodaje da najveći broj pozicija pokriva upravo UX/UI dizajn koji obuhvata mnogo različitih aktivnosti u svakodnevnom radu, pa gotovo nikad neće doći do zasićenja i repetitivnih radnji.

“Kad na sve to dodate i ostale pogodnosti koje IT svijet donosi u modernom dobu, UX/UI dizajn je jedan od najboljih izbora za promjenu ili početak nove karijere”, poručuje Spahić.

Plata početnika iznad prosjeka

Plata UX/UI dizajnera ne zaostaje za ostalim IT pozicijama, kako kod nas, tako i u inostranstvu. Naravno, kao i u drugim oblastima i visina plate zavisi od znanja i kvaliteta prethodno završenih projekata.

“Prosjek plate u BiH je oko 1.000-1.500 evra, s tim da juniorske pozicije u prosjeku zarađuju nešto manje, a seniorske i daleko više”, navodi Spahić.

Zemlje u okruženju ne odstupaju previše od cijena na domaćem tržištu, te se u Srbiji i Hrvatskoj prosječna plata kreće oko 1400€.

Američke i zapadnoevropske kompanije plaćaju oko 70.000-120.000€ godišnje u prosjeku.

Kako postati UX/UI dizajner

Svi koji žele da promijene svoju karijeru i da se prekvalifikuju za ovo zanimanje, to mogu učiniti putem kurseva koji se mogu se pohađati iz udobnosti vlastitog doma. Dodatne informacije možete dobiti i putem telefona/vibera: 066 99 66 88.

Izvor: informatickaakademija.com