Projekti energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama | Bijeljina.com

Projekti energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama

15.09.2023.

Kako bi se smanjila potrošnja ogreva, a istovremeno osiguralo da u učionicama i vrtićkim prostorijama bude toplije, u proteklih nekoliko godina je u rekonstrukciju škola, vrtića i fakulteta u Republici Srpskoj uloženo desetine miliona KM.

 

osnovna škola "aleksa šantić"

Radovi koji to omogućavaju, uključuju zamjenu dotrajali stolarije, postavljanje fasade i termo izolacije, sanaciju krovova, a u pojedinim slučajevima i rekonstrukciju sistema grijanja u školskim i vrtićkim objektima.

– Projekat „Energetske efikasnosti u BiH“ se finansirao kroz kreditno zaduženje Republike Srpske prema Svjetskoj banci u iznosu od 12,8 miliona dolara, što je 40 odsto ukupnog iznosa kredita za Bosnu i Hercegovinu – rekli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS odgovarajući na upit Srpskainfo.

Kako navode u ministarstvu, u periodu od 2020. godine do danas kroz Projekat „Energetska efikasnost u BiH“ izvršena je energetska rekonstrukcija na ukupno 33 javna objekta iz oblasti obrazovanja, uključujući osnovne i srednje škole, fakultete i vriće.

Samo u Banjaluci je kroz projekat Svjetske banke za energetsku efikasnost javnih objekata uloženo 9.4 miliona KM.

Završena je rekonstrukcija osnovnih škola “Aleksa Šantić”, “Vuk Karadžić” i “Branko Radičević”, te zgrada Prirodno-matematičkog fakulteta.

U toku je sanacija osnovnih škola “Branko Ćopić” i “Jovan Jovanović Zmaj”, vrtića “Naša djeca” i “Neven”, te Ekonomskog fakulteta.

 

izvor:SrpskaInfo/FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA