Kada će biti završena dionica auto-puta do Bijeljine

12.06.2024. - Društvo

Dionica auto-puta Rača-Bijeljina, koju je danas posjetio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, dio je projekta od najvećeg nacionalnog interesa – auto-puta Beograd-Banjaluka, a krajem mjeseca na ovom potezu očekuje se da krene izgradnja podvožnjaka, nadvožnjaka, propusta i ostalih objekata, rekao je vršilac dužnosti direktora za izvršne poslove preduzeća “Autoputevi Srpske” Slobodan Stanarević.

“Ovu trasu finansiraju zajedno Republika Srpska i Srbija, i to sopstvenim sredstvima, bez zaduženja. Tu je prisutan najveći domaći, a i regionalni izvođač”, naveo je Stanarević.

On je rekao novinarima na Rači da je trasa duga 20 kilometara, da je probijena i pod prvim slojem nasipa u potpunosti, te da je 99 eksproprijacije urađeno.

Stanarević je istakao da su, osim na ovoj, u toku i istražni radovi na dionici Brčko-Bijeljina, te aktivnosti na pripremi radova na dionici Brčko-Vukosavlje.

Stanarević je rekao da je danas bio i u Gradskoj upravi Bijeljina sastanak o projektu brzog puta Bijeljina-Sokolac i da se Gradska uprava stavila na raspolaganje i projektantima i javnom preduzeću.

“Ponosan sam na Republiku Srpsku, na Srbiju i na `Autoputeve Republike Srpske`”, istakao je Stanarević.

Aleksandar Milovanović iz kompanije “Suez” u konzorcijumu sa firmom “Radis” istakao je da se radovi na dionici auto-puta Rača-Bijeljina realizuju predviđenom dinamikom i da je do sada probijena kompletna trasa, te da se u junu očekuje povećan intenzitet na izgradnji objekata i nasipnog materijala.

Projektni menadžer iz firme “Integral inženjering” Milo DŽatić rekao je da će na petlji za Bijeljinu biti nastavak kasnije brzog puta za Zvornik i da postoji i centar za održavanje auto-puta i centar za naplatu putarine.

“Oko 2,5 miliona kubika šljunka, 60.000 kubika betona i 300.000-400.000 kubika tampona i isto toliko asfalta biće ugrađeno tokom izvođenja ove dionice. Ima devet objekata, 11 propusta i veći broj dugih i manjih objekata koji su u svrsi auto-put. Rok je 2025. godine, znači još dvije građevinske sezone”, naveo je DŽatić.

Predstavnik vlasnika “Integral inženjeringa” Maja Praštalo rekla je da će ovaj auto-put biti završen uz pomoć dva predsjednika – Republike Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića.

“Nadam se da ćemo svi biti zadovoljni, pogotovo ova regija Bijeljine, koja je sada u izgradnji”, istakla je Praštalo.

Dodik: Ova dionica ostaje u vlasništvu Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će do kraja iduće godine biti završena dionica auto-puta do Bijeljine, te istakao da je namjera Srpske da za četiri do pet godina bude završen auto-put od Banjaluke do Beograda.

Dodik je tokom obilaska gradilišta dionice auto-puta Rača-Bijeljina zahvalio investitorima “Autoputevima Republike Srpske”, izvođačima i nadzoru na pradanom radu na ovoj dionici.

“Ovdje možete da svjedočite da je, kako to građevinci kažu, probijeno 18 kilometara dionice, a da su ostala još dva na kojima svi dinamično rade”, rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da Republika Srpska i Srbija iz vlastitih sredstava finansiraju ovu dinonicu koja je na trasi integralnog saobraćajnog koridora od Banjaluke do Beograda.

“Gotovo sve trase na toj dionici se razmatraju, neke se dogovaraju, a ova se već izvodi. Mi imamo namjeru da četiri do pet godina završimo kompletnu dionicu auto-puta”, rekao je Dodik.

On je istakao da mu je drago da vidi da je kompanija “Integral inženjering” kao izvođač veoma aktivan i da se u tom pogledu stvari odvijaju najbolje moguće.

“Naravno, Srbija je u značajnom dijelu pomogla izgradnju ove dionice, kao i izgradnju mosta na rijeci Savi koji je u cijelosti finansirala Vlada Srbije”, rekao je Dodik.

On je istakao da ova dionica ostaje u vlasništvu Republike Srpske na upravljanje i korištenje i da mijenja karakter ovog regiona.

“Ovo je značajno za Republiku Srpsku i najveća je investicija koju je Bijeljina ikada imala. To košta 288 miliona KM, a Srpska je iz vlastitih izvora za ovu dionicu već uplatila blizu 100 miliona KM”, rekao je Dodik.

On je naglasio da ovaj zahtjevni megaprojekat mogu da rade samo predani i stručni ljudi.

“U planskim smo aktivnostima u vezi sa izgradnjom brze ceste prema Zvorniku, dalje prema Sokocu, a ovih dana sam obaviješten od kineskog partnera da je obezbijeđeno finansiranje trase od Bijeljine do Brčkog i da će ti radovi vjerovatno početi ove godine”, rekao je Dodik.

Kada se uzme u obzir da se gradi dionica od Vukosavlja prema Brčkom, kaže Dodik, to ukazuje da je “napadnuta” gotovo čitava dionica auto-puta.

“Ovo je kapitalan i najveći investicioni projekat Republike Srpske”, rekao je Dodik.

On je zahvalio Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću, koji je imao razumijevanja i koji sa zanimanjem prati završetak radova.

“Oni će nešto ranije završiti radove, jer su ranije počeli, ali u svakom slučaju vjerujem da ćemo do kraja idućeg godine imati izgrađenu dionicu auto-puta do Bijeljine koja završava na petlji pod nazivom `Bijeljina Sjever`”, rekao je Dodik.

On je istakao da će odatle biti nastvljena izgradnja puta prema Brčkom i da će to biti povezano u naredne četiri, do pet godina.

“Nije lako, ali Republika Srpska i ovdje pokazuje sposobnost”, rekao je Dodik.

Izvor: Bl portal