Prinosi umanjeni, cijene skaču | Bijeljina.com

Prinosi umanjeni, cijene skaču

01.09.2023.

Vrijeme radova u polju, berbe plodova i pripreme zemljišta za jesenju sjetvu u plodnoj semberskoj ravnici uvijek okupi veliki broj ljudi u polju. A poljoprivrednom proizvodnjom u ravničarskim krajevima bavi se cijela porodica.

 

Egzistenciju od rada na svom imanju obezbjeđuju i Jeremići iz Crnjelova, semberskog sela poznatog po povrtlarstvu. Dugogodišnja tradicija proizvodnje povrća prenosila se, kažu nam, “sa koljena na koljeno”

“Prinos je ove godine loš. Suša je uzela danak. Na parcelama gdje imam navodnjavanje tu su prinosi znatno bolji, ali na ovima gdje nisam mogao navodnjavati, tu su prinosi manji i do 60%” ,kaže Ilija Jeremić, semberski povrtlar.

Smanjen prinos krompira

Slična situacija i u atarima Janje, gdje je ovih dana počelo vađenje industrijskog krompira za preradu.

“Prinos je desetkovan.Prinosi su smanjeni do 50%. Industrijska proizvodnja je dovedena u pitanje. Proizvodnja je nešto manja u odnosu na prethodnu godinu,podsticaju za industrijski krompir su manji. A konzumni sada ima dobru cijenu, kaže Mujo Bogaljević, direktor PZ “Agro farmer”.

PZ “Agro farmer” koja je organizator proizvodnje, uspjeće ipak obezbijediti značajan dio sirovine za preradu.

” Imamo povoljnu saradnju sa kompanijom “Bingo”, oni nas prate u repromaterijalu.Ali sada kada su nam mali prinosi, teško pokrijemo troškove proizvodnje. Pojedini kooperanti ne mogu svoj dio pokriti,a mi kao organizator proizvodnje dužni smo određena sredstva fabrici”, kaže Bogaljević.

Cijene se mijenjaju iz dana u dan

Sa druge strane, na bijeljinskoj pijaci uobičajena gužva, ali slaba prodaja.

 

” Najviše ide lubenica. Nju sada najviše prodajemo,a ovo ostalo slabije. manje je robe i u nabavci, godina je izdala. A cijene smo bili primorani povećati.Samim tim, prodaja je opala” ,kaže Stana Perić trgovkinja na bijeljinskoj pijaci.

 


Isplati li se praviti zimnicu?

Građani kupuju na komad. Cijene su, kažu, neprihvatljive.

“Crvena paprika košta pet maraka po kilogramu. Za nas penzionere to je nedostižno. Kupujem samo ono što moram i što je najnužnije. 50 godina unazad sam pravila zimnicu, ali više to neću moći”, kaže Rada Jakovljević koju smo zatekli na bijeljinskoj pijaci.

 

 

Bijeljina.com