Bijeljina: Prilika za mlade da zarade preko Omladinske zadruge

06.06.2022.

Mnogi studenti i mladi prve poslove traže preko omladinske zadruge. Jedan od njih je i Dragan Vulin osamnaestogodišnji srednjoškolac iz Bijeljine. Kako kaže za portal Bijeljina.com od posla ne bježi, a zahvaljući Omladinskoj zadruzi „Mladi radnik“ često je angažovan na obavljanju, uglavnom fizičkih poslova, za koje bude plaćen po satu ili danu.

Dnevnice i preko 50 KM

„S obzirom na to da imam volonterskog iskustva, prije godinu sam postao član Omladinske zadruge, radio sam na Dijaliznom centru kao i za poslove kompanije „Sport vision“. Zarada i nije baš visoka, najveća dnevnica je iznosila 54 KM, u pitanju je bilo ukljanjanje šuta sa jednog gradilišta. Na ovaj način povećavam svoj džeparac, koji dalje mogu da usmjerim za druge stvari  koje me zanimaju. Iz zadruge dobijam često pozive za poslove koji se obave za jedan dan, ali zbog školskih obaveza ne mogu svaki put i da pristanem“, dodaje Vulin.

 Članovi zadruge  nezaposleni od 15 do 65 godina

Radica Lakić, sekretar Omladinske zadruge „Mladi radnik“ kaže da su poslodavci koji preko njih traže radnike, obično firme, kojima trebaju radnici za istovar robe, kada preseljavaju kancelarije, pakovanje računa i slično.

„Naši članovi omladinci su divni, samo posla nema. Ti mladi ljudi i pored škole i fakulteta pristaju na angažmane kada ih pozovemo. Naši članovi mogu biti svi nezaposleni, srednjoškolci od 15 godina, studenti do 26 i ostala nezaposlena lica do 65 godina starosti. Nezaposlnim licima, koja nisu studenti, ide i radni staž. Poslodavac je taj koji najčešće diktira cijenu rada, satnice se kreću od 3,50 KM do 6 KM. Što samim tim i utiče na smanjenje zainteresovanosti za poslove preko zadruge“, zaključuje  Lakićeva .

Bijeljina.com