Predstavljali se kao policajci i bankari, pa ukrali više od 170.000 evra

25.11.2022.

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) pokrenuo je istragu protiv 17 osumnjičenih krivičnog djela “zločinačko udruživanje i prevare u sastavu zločinačkog udruženja”

Istražni sudija u Zagrebu predložio je određivanje istražnog zatvora protiv 16 okrivljenih, dok se jedan od ranije nalazi u istražnom zatvoru u drugom predmetu.

Osnovano se sumnja da je, navodi USKOK, Romano Beganović u razdoblju od oktobra do 23. novembra 2022. u Zagrebu, isplanirao niz prevara te povezao ostale okrivljene i druge zasad nepoznate osobe u zajedničko djelovanje, prenosi 24sata.hr.
Cilj im je bio pribavljanje znatne nepripadajuće materijalne koristi za sebe i druge na način da se ljudima starije životne dobi lažno predstavljaju kao policijski službenici koji vode istragu protiv radnika banke zbog stavljanja u opticaj falsifikovanih novčanica na njihovu štetu te ujedno osiguravaju zlatni nakit koji posjeduju.

Realizacijom planiranog djelovanja rukovodio je Beganović koji je davao uputstva dijelu ostalih okrivljenih koji su prema opisanom scenariju najprije iz pozivnih centara telefonski pozivali starije osobe te su se predstavljali kao policijski službenici koji rade na zaštiti njihove imovine.
Potom su im neistinito predočavali da je, zbog sumnje da kod sebe ili na računu u banci imaju falsifikovane novčanice, potrebno da policijski službenik provjeri novac i izda im potvrdu s kojom mogu u FINI krivotvoreni novac zamijeniti za pravi. Takođe su im neistinito predočavali da će policijski službenik ujedno osigurati njihov zlatni nakit.

Nakon što bi im pozivani povjerovali te im otkrili koji iznos novca imaju i koliko zlatnog nakita posjeduju, prema uputstvima koje im je davao prvookrivljeni lično ili posredstvom pomagača, na njihove adrese su odlazili sedmorica ostalih okrivljenih koristeći se vozilima koja je Beganović prethodno obijezbedio u tu svrhu. Potom su, na ime navodnog pregleda, od starijih osoba uzimali novac i zlatni nakit te ga, navodi USKOK, predavali Beganoviću koji ga je, shodno njihovim ulogama međusobno dijelio.

Na opisani način okrivljeni su na štetu većeg broja osoba pribavili protivpravnu imovinsku korist od najmanje 172.365 evra.

 

izvor:Aloonline/FOTO:Printscreen/Aloonline