Od hladnjače do solarne elektrane

03.01.2024. - Društvo

U poslovnim planovima preduzeća  AD “Grad” nalazi se i izgradnja hladnjače na platou pored Kvantaške pijace. Ideja je stara nekoliko godina, a izgradnjom hladnjače dobili bi puno, kako proizvođači voća i povrća u Semberiji, tako i zaposleni u AD “Grad”.

 

Ratomir Draganić, direktor ovog preduzeća, kaže da bi se ova investicija mogla realizovati ukoliko bi se izvršilo objedinjavanje svih postojećih kredita u jedan kredit, nakon čega bi imali manju ratu za vraćanje kredita, dok bi kamata bila identična kamati koja se plaća na postojeće kredite do kraja njihove otplate.

“Sve zavisi od toga da li ćemo uspjeti obezbijediti sredstva za izgradnju hladnjače. Nadamo se i određenim donacijama za ovu investiciju. Planiramo da se pozabavimo realizacijom još jedne investicije, a to bi bila ugradnja solarnih panela na krovu hale A, gdje se nalaze butici. Po nekim predračunima, prihod preduzeća AD “Grad” na godišnjem nivou po tom osnovu iznosio bi oko 120.000 KM. Mi godišnje trošimo oko 53.000 KM za električnu energiju i oko 70.000 KM za plin koji koristimo za zagrijavanje hale. Cijena plina raste, jer je nekada bio 80 pfeniga, dok sada košta 1,20 KM, čak i 1,40 KM po litru. To su rashodi na koje ne možemo uticati. Ugradnjom solarne elektrane mi bismo ostvarili značajan prihod.

Postoje i planovi za izgradnju nove sportske sale

 Ova kapitalna investicija bi iznosila od 400.000 KM do 500.000 KM i ona bi se vratila za nekih pet do šest godina. Garancija na solarne panele je oko 25 godina”, kaže Draganić, istakavši da ima planova i za izgradnju nove sportske sale, jer je puno zahtjeva za izdavanje sportskih termina.

“Godinama već jedan šator koji se montira uz postojeću sportsku salu tokom sajma “Interagro” plaćamo oko 17.000 KM. Zbog toga bi nam se isplatilo da izgradimo još jednu sportsku salu koju bismo koristili za sportske termine, ali i neke druge manifestacije, kao što su muzički koncerti, te za potrebe sajma “Interagro”. Naš plan je da organizujemo i Dječiji sajam u maju, ali i druge zanimljive manifestacije”, ističe Ratomir Draganić, direktor preduzeća AD “Grad”.

Bijeljina.com