Zanatlije odlučile da dignu cijene

23.01.2024. - Društvo

Od kada je minimalac u Srpskoj “skočio” na 900 maraka, polemisanje oko najniže plate ne prestaje. Poslodavci viču kako su ugroženi, a građani skoro svakodnevno gledaju kako jedna po jedna stvar poskupljuje.

Responsive image

Mnoge najviše brine je da li će poskupiti cijena hljeba. Od pojeftinjena, naravno, nema ništa. Naviknuti na ionako skupu hranu, mnoge je šokiralo da će i zanatlije da podignu svoje cijene.

Naveliko se priča kako će usluge frizera da idu gore i do 30 odsto. U frizerskim salonima koje smo juče obišli kažu da je poskupljenje neminovno, ali ne žele da govore koliko bi to bilo. U mnogim salonima cijene još nisu mijenjali. Ali, korekcija može da se očekuje od februara.

“Žensko šišanje je 10 maraka, muško 7. Najvjerovatnije od sljedećeg mjeseca će biti skuplje za dvije, tri marke i jedno i drugo. Za druge frizereske usluge ćemo da vidimo još, ali biće skuplje, svakako”, kažu za Srpskainfo u jednom frizereskom salonu u centru Banjaluke. Razlog je, ističu, povećanje minimalne plate koja sa sobom vuče više zakonskih obaveza, pa “treba nekako preživjeti”.

U jednoj obućarskoj radnji, takođe u centru grada, poručuju da će i kod njih cijene ići gore, da moraju i da drugog izbora nemaju. Kako su nam rekli, oko 20 maraka sada košta da vam pođone cipele.

“Poskupljenje će biti najmanje 20 odsto. Naš repromaterijal je veoma skup. Nemam ništa protiv da mininalna plata bude i 1.500 maraka, ali neka država onda smanji sve obaveze i davanja koja imamo, jer je ionako teško raditi”, kaže jedan od banjalučkih obućara.

U jednom krojačkom salonu kažu da su simbolično podigli cijene rastom cijene struje i da će morati opet, samo još ne znaju za koliko.

“Normalno je da svi treba da imamo veće plate, ali je potreba veća podrška vlasti za zanatlije. Dažbine su nam velike, bez obzira što jedva sastavljamo kraj sa krajem i niko nas ne pita da li možemo da opstajemo”, poručuje jedna krojačica.

Izvor: Bl portal