Ukoliko ministar Minić ne dođe u Bijeljinu, slijede blokade puteva

29.12.2023. - Društvo

Nezadovoljni uzgajivači svinja napunili su juče veliku salu Centra za kulturu „Semberija“ na sastanku koji je organizovao gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Glavna tema ovog sastanka bila je dinamika isplate štete uzrokovane afričkom kugom svinja, nakon što je Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede odstupilo od prvobitnih dogovora koji su podrazumijevali da se štete isplaćuju onim redom kojim su podnošeni zahtjevi za to.

 

Ministar Savo Minić se nije lično odazvao ovom sastanku, niti je to učinio iko od njegovih saradnika u njegovo ime. Prisutni poljoprivredni proizvođači, dizanjem ruke, su se jednoglasno izjasnili da ne prihvataju prijedlog ministra da manji broj predstavnika ode u Banjaluku kako bi se sa njim sastali. Oni su se, takođe, složili da insistiraju na tome da Ministar lično dođe u Bijeljinu na sastanak većeg obima kako bi ih saslušao i kako bi zajedno pronašli rješenja na postojeće probleme.

Kako ne bi dolazilo do odugovlačenja, uzgajivači su ministru ostavili rok dolaska do 15. januara u bilo koji dan i vrijeme po njegovom izboru, s tim da je Ministar dužan o tim detaljima izjasniti se do 5. januara. U suprotnom, slijede radikalnije mjere – blokade puteva.

“Ljudi znaju da se novac ne može stvoriti preko noći, ali oni s punim pravom traže da znaju kada će Ministarstvo ispuniti svoje obaveze i isplatiti potraživanja od blizu osam miliona konvertibilnih maraka, jer 455 domaćinstava još uvijek nije obeštećeno”, rekao je gradonačelnik Petrović nakon ovog sastanka.

Na području Grada Bijeljina eutanazirano je blizu 41.000 svinja, sa direktnom štetom od blizu 14.5 miliona konvertibilnih maraka. Jedan od gorućih problema jeste mogućnost obnove svinjskog stočnog fonda, jer oni uzgajivači kod kojih su vršene eutanazije nemaju mogućnost da nastave da se bave svojom djelatnošću. Uzgajivači su na ovom sastanku izložili taj problem zahtjevajući da se Ministarstvo izjasni o tome kada će oni moći zanavljati svoje stočne fondove, da bi znali moraju li se preorjentisati na uzgajanje neke druge životinjske vrste ukoliko to neće biti u dogledno vrijeme.

Pored glavne teme, bilo je govora i o isplati podsticaja u iznosu od 10 feninga za pšenicu od strane Grada koja će biti realizovana u toku januara predstojeće godine, kao i o isplati šteta prouzrokovanih olujnim nevremenom 19. jula ove godine.

“Grad je oformio odgovarajuće komisije i popisao nastale štete u najkraćem roku, procijenivši njihovu ukupnu vrijednost na oko 2.221.000 KM. Ove štete će Grad iz svog budžeta nadoknaditi u iznosu od 50 procenata, ali očekujemo da Vlada Republike Srpske i Savjet ministara BiH isplate po 25 procenata obeštećenje i u skladu sa tim smo im poslali zahtjeve, a ovim putem im poručujem da ja sigurno neću odustati od insistiranja na tome da oni izmire svoj dio u iznosu od po 550.000KM”, bio je jasan Petrović.

Izvor/Foto:Grad Bijeljina