“Nasilje sve češće na internetu, posljedice teške”

13.02.2024. - Društvo

Roditelji treba da djeci skrenu pažnju da ne prihvataju nepoznate ljude za prijatelje na društvenim mrežama, da ne odgovaraju na sumnjive poruke i blokiraju takve pošiljaoce, da ne zakazuju sastanke sa nepoznatima i ne šalju svoje fotografije, poručila je inspektor za visokotehnološki kriminalitet u Policijskoj upravi Bijeljina Jelica Kokotović.

Responsive image

“Mnogo je opasnosti sa kojima se djeca mogu susresti na internetu, od onlajn nasilja među vršnjacima, samopovređivanja, do posebno teškog seksualnog nasilja, namamljivanja ili vrbovanje djece od pedofila”, istakla je Kokotovićeva na predavanju koje je održano u Osnovnoj školi “Dvorovi” u istoimenom bijeljinskom naselju.

Prema njenim riječima, pedofili se veoma često djeci predstavljaju kao njihovi vršnjaci, a riječ je o ljudima koji imaju i po 60 godina.

“Nažalost, nasilje se iz realne sredine sve više prebacuje na internet i to ima mnogo teže posljedice, s obzirom na to da je internet dostupan milionima ljudi širom svijeta”, istakla je Kokotovićeva i preporučila roditeljima da koriste aplikaciju “Femili link”, pomoću koje će pratiti svoje dijete koliko i kako koristi internet.

Ona je ocijenila da policija ima vrlo dobru saradnju sa školama kroz multisektorske timove i navela da se u svakoj školi na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina nalazi policajac.

“Svaki dan treba raditi sa djecom i upoznavati ih o tome da internet ima dobre, ali i veoma loše strane, i da su često djeca izložena velikim opasnostima putem društvenih mreža”, poručila je Kokotovićeva, uz ocjenu da djeca i mladi nisu u potpunosti dorasli izazovima koji se javljaju na internetu.

Prema riječima Kokotovićeve, dijete treba da ima ograničeno vrijeme na internetu, veoma je bitno koje sadržaje pregleda i da li ima nadzor kada to radi, a u čemu je važna uloga roditelja.

“Roditelji treba da budu uključeni u kontrolu djece, da vide kakve aplikacije koriste, sa kim se dopisuju, ali i da uspostave povjerenje sa djecom – da i ukoliko dođu u problem znaju da mogu da se obrate svojim roditeljima za pomoć, da im se povjere”, rekla je Kokotovićeva.

Izvor:Srna