Prva Srpkinja koja je preveslala Atlantik

23.01.2024. - Društvo

Ana Žigić poslije 39 dana veslanja uspjela je da prevesla Atlantik, a njen cilj je bio da ga prevesla i da tu pobjedu posveti ženama koje boluju od endometrioze.

Responsive image

Ana je prva žena iz Srbije koja je preveslala Atlantik. Poslije tačno 39 dana, 12 sati i 25 minuta veslanja na nemilosrdnom Atlantiku zajedno sa još tri drugarice, prešla je trasu dugu 6.000 kilometara od Afrike do Amerike, prenosi infobijeljina.

Ana vesla od svoje 12 godine i kada je otkrila da ima endometriozu, zbog prevelikih bolova morala je da prekine da se takmiči. Kada se 2017. godine operisala, polako se ponovo vratila veslanju i odlučila da prevesla okean i posveti ovaj podvig svim ženama koje pate od ove bolesti.

Navodi se da su tokom ove trke djevojke bile bolesne, imale su temperaturu, morale su da desalinizuju morsku vodu i da jedu male zalogaje astronautske hrane jer u čamcu nema mjesta za skladištenje.To dovoljno govori koliki je ovo bio podvig. Informacija koja je veoma zanimljiva je, da je samo 300 žena preveslalo Atlantik, a sada se na tu listu upisala i prva Srpkinja.

Izvor: Nezavisne