Na lažnim receptima obrnuli 400.000 KM!?

27.12.2022. - Društvo

Zdravstveni sektor već mjesecima potresa afera zloupotrebe recepata kojom su nastale višestruke štete.

 

 

Aferu su otkrili prevareni pacijenti koji su saznali da su njihove knjižice zloupotrijebljene kako bi se podizali skupi lijekovi. Odnosno, neko je na njihovo ime, uz lažnu dijagnozu, propisivao lijekove te ih uzimao u apoteci, najvjerovatnije, za preprodaju.

Skupi lijekovi

„Avaz“ saznaje da je do sada utvrđeno da je više od 200 pacijenata bilo žrtvama lažnih dijagnoza. Iako se ranije vjerovalo da je lažne recepte izdavao samo jedan ljekar, nove informacije govore da ih je puno više.

Saznajemo da je pod provjerom više od desetero ljekara koji su, kako se vjeruje, oštetili Zavod za javno zdravstvo, a ujedno i budžet KS za više od 400.000 KM.

Više slučajeva

Provjerava se da li su ljekari sami koristili šifre ili ih je neko zloupotrijebio. Radi se o skupim i specifičnim lijekovima, poput onih za šizofreniju ili anemiju.

Sve je izašlo u javnost nakon što je Sarajlija Erol Prašljivić, koji je u jedan dom zdravlja došao zbog promjene adrese u zdravstvenom kartonu, saznao da mu je neko upisao lažnu dijagnozu.

Danas će ići prve prijave Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Reakcija Zavoda

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo, nakon vijesti o zloupotrebi lijekova prilikom propisivanja, kazali su da je informacioni zdravstveni sistem u potpunosti siguran i da se radi o zloupotrebi ovlaštenja pristupa sistemu od ljekara propisivača, kao i namjernim ili dogovorenim propustima prilikom izdavanja lijekova u jednoj od ugovornih apoteka.

 

izvor:Avaz/FOTO: ILUSTRACIJA/Avaz