Počeo 188. Oktoberfest: Najljepši festival na svijetu | Bijeljina.com

Počeo 188. Oktoberfest: Najljepši festival na svijetu

16.09.2023. - Društvo

U Minhenu je danas počeo 188. Oktoberfest, gdje će više miliona posjetilaca ove godine za kriglu piva od jednog litra morati da izdvoje više novca, imajući u vidu poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Tradicionalnim uzvikom “O’zapft is” (Istočeno je), gradonačelnik bavarskog glavnog grada Diter Riter tačno u podne prinio je prvu kriglu ovogodišnjeg Oktoberfesta slavini, čime je ozvaničen početak tradicionalnog osamnaestodnevnog festivala.

Posjetioci obučeni u tradicionalne kožne pantalone i dirndl haljine pohrlili su ranije u više desetina šatora iščekujući da popiju svoju prvu kriglu piva od jednog litra.

“Mogu da kažem samo jednu stvar: Ovo je najljepši, najveći, najznačajniji festival na svijetu“, rekao je guverner Bavarske Markus Zeder nekoliko minuta prije početka festivala.

Svake godine Oktoberfest posjeti oko šest miliona ljudi. Festival nije održan 2020. i 2021. zbog kovida, a ponovo je održan prošle godine.

Krigla piva od jednog litra košta ove godine od 12,60 do 14,90 evra, što je poskupljenje od oko šest odsto u odnosu na prošlu godinu.

Oktoberfest traje do 3. oktobra.

Izvor: ATV